Klassisk filet med porcini- og marsala-pansaus

Klassisk filet med porcini- og marsala-pansaus

Lær å lage en smakfull klassisk filet med porcini- og marsala-saus i denne detaljerte oppskriften. Perfekt for en sofistikert middag.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1 1/2 unser tørkede porcini-sopper
  • 1 1/2 kopper kyllingkraft
  • 4 (8 unser) filetsteaks, 3,8 cm tykke, romtempererte
  • Raps- eller vegetabilsk olje
  • Kosher-salt og nykvernet svart pepper
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten sjalottløk, finhakket
  • 1/2 kopp Marsala-vin
  • 2 ss (1/4 stang) usaltet smør
  • 1 ts ferske timianblader, finhakket
  • 1 ss hakket gressløk
  • Potet- og fennikelpure, til servering, oppskrift følger
  • 2 store fenniklblader, renset, kjernet og skåret i store biter
  • 2 Yukon Gold-poteter, skrelt og skåret i store biter
  • 2 kopper melk
  • 1 kopp fløte
  • 1 tørket laurbærblad
  • Kosher-salt og nykvernet svart pepper
  • 1 til 2 ss smør

Fremgangsmåte

  1. 1Bland de tørkede porcini-soppene og kyllingkraften i en liten kjele. Kok opp blandingen, slå deretter av varmen og la den stå i 10 til 15 minutter. Ta soppen opp av væsken, og spar på kraften. La eventuelt grums fra soppen legge seg på bunnen av kjelen. Skjær soppen i strimler og sett til side.
  2. 2Tørk steaksene grundig med et kjøkkenpapir. Varm opp en 12-tommers støpejernspanne på høy varme til den er veldig varm, ca. 3 minutter. Drypp et tynt lag olje over hver side av steaksene. Strø rikelig med salt og pepper over steaksene. Sett et digitalt termometer med hurtigmåling inn i siden av en av steaksene, og still det inn på å gi alarm ved 38°C (100°F). Tilsett 1 til 2 spiseskjeer olje i pannen, dette hjelper med å danne en fin skorpe på steaksene.
  3. 3Legg steaksene i pannen, med litt mellomrom mellom hver. Stek uten å bevege på dem i 3 minutter. Bruk tenger til å snu steaksene, og stek videre til termometeret piper, ca. 4 minutter for rare, 5 minutter for medium-rare og 6 minutter for medium. Ta steaksene ut av pannen og legg dem på en tallerken, dekk løst med aluminiumsfolie. La steaksene hvile i minst 5 minutter mens du lager sausen i pannen.
  4. 4Etter at steaksene er tatt ut av pannen, tilsett porcini-sopp, hvitløk og sjalottløk. La det koke i 3 til 5 minutter. Hell i Marsala-vinen og den reserverte soppevæsken, pass på å la grumset bli igjen i bunnen av pannen. Kok opp sausen og la den redusere til halvparten. Slå av varmen og visp inn smør til det er smeltet og sausen har tyknet. Tilsett timian og smak til med salt og pepper.
  5. 5Fordel sausen over steaksene, og topp med hakket gressløk. Server umiddelbart med potet- og fennikelpuréen.
  6. 6Legg fennikel og poteter i en middels stor kjele, og dekk med melk og fløte. Tilsett laurbærblad og smak til med godt med salt. Kok opp blandingen over middels høy varme, og la det koke til potetene er møre, eller til en kniv lett kan føres inn i midten av en potetbit uten motstand, ca. 15 til 20 minutter.
  7. 7Når grønnsakene er møre, sil dem ut av kjelen med en hullsleiv eller en hullskje. Overfør dem til en food processor, tilsett smør og start puréingsprosessen. Tilsett så mye av kokevæsken som nødvendig for å få en jevn og kremet puré. Smak til med mer salt og pepper.