
Thailandsk basilikumreke med basilikum-kokosris
Lær å lage en autentisk thai-tilpasset rett med sprø reker og aromatisk basilikum-kokosris. Enkel oppskrift for en smakfull middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1/4 kopp fersk limesaft (fra omtrent 3 lime), pluss båter til servering
- 1/4 kopp vegetabilsk olje, pluss mer til grillen
- 3 spiseskjeer thai rød currypaste
- 2 spiseskjeer fiskesaus
- 3 hvitløksfedd, revet
- 680 gram store reker, skrelte og rensede (halene intakte)
- 1 boks på 385 gram usøtet kokosmelk
- 4 kopper ferske basilikumblader
- 1/2 jalapeñopepper, frøet og hakket
- Kosher-salt
- 2 spiseskjeer usaltet smør
- 4 vårløk, tynne skiver (hvite og grønne deler adskilt)
- 1 1/2 kopp jasminris
- 2 kopper grovhakkede bønnespirer
- 1/2 kopp hakkede peanøtter
- Bibb-salatblader, til servering
Fremgangsmåte
- 1Pisk limejuice, vegetabilsk olje, currypaste, fiskesaus og hvitløk i en stor bolle. Tilsett reken; vend godt slik at de dekkes av marinaden. Sett i kjøleskapet i minst 30 minutter eller opptil 1 time. I mellomtiden bløtlegges ti bambusspyd på 20 cm i vann i minst 30 minutter; sil av vannet. Tre rekene på spydet, og gni eventuelt overflødig marinade på rekene; sett til side.
- 2Forvarm en grill til middels høy varme. Kjør kokosmelk, 2 kopper basilikum, jalapeño og en klype salt i en blender i ca. 30 sekunder. (Ikke kjør for lenge, ellers kan kokosmelken skille seg.) Sett til side.
- 3Smelt smør i en middels stor kjele over middels høy varme. Tilsett hvitløks- og purreløkskivene, og rør av og til til de er myke, ca. 2 minutter. Tilsett ris, ½ kopp vann, kokosmelk-basilikumpureen og ½ teskje salt. Kok opp under omrøring og skrap bunnen av kjelen med en tresleiv for å forhindre at risen brenner seg fast. Skru ned varmen til lav. Dekk til og kok til risen er mør og væsken er absorbert, ca. 15–17 minutter. Ta kjelen av varmen og la den stå dekket.
- 4I mellomtiden børstes grillristene med vegetabilsk olje. Grill rekespydene til de er godt merket og gjennomkokte, ca. 2–3 minutter på hver side. Fluff opp risen med en gaffel, rør inn vårløksgrønningene og smak til med salt. Bland bønnespirer, peanøtter og de resterende 2 kopper basilikum. Legg salatbladene på tallerkenen, og topp med bønnespirblandingen og rekespydene. Server med ris og limebåter.
- 5Fotograf: Con Poulos