
Rolled Baklava (Saragli)
Lær hvordan du lager den deilige og søte rolled baklava (saragli) med vår enkle oppskrift. Perfekt for spesielle anledninger og helgefrokoster.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1/2 kopp (1 stang) usaltet smør, smeltet
- 2. 1 1/2 kopper grovhakkede mandler (7 unser)
- 3. 1 1/2 kopper grovhakkede valnøtter (7 unser)
- 4. 1 teskje malt kanel
- 5. 14 ark filodeig
- 6. 2 kopper avkjølt honningsirup, oppskrift følger
- 7. 2 kopper sukker
- 8. 2 kopper vann
- 9. 1 teskje sitronsaft, pluss 1/2 sitron, revet skall
- 10. 4 kanelstenger
- 11. 3 spiseskjeer honning
Fremgangsmåte
- 1Plasser risten i midten av ovnen, og varm opp ovnen til 165 grader Celsius (325 grader Fahrenheit). Smør en 23 x 23 cm (9 x 9 tommer) ildfast form med smør. Sett til side. Bland mandler, valnøtter og kanel i en middels stor bolle. Sett til side. Legg ett ark med filodeig på en flat arbeidsflate. Pensle med smør. Brett de lange sidene inn slik at du får en rektangel på ca. 24 x 38 cm (9 1/2 x 15 tommer). Pensle de brettede kantene med smør. Legg et nytt ark med filodeig over det første, og samle det som en gardin for å passe inn i rektangelen. Pensle med smør. Strø 3 spiseskjeer av nøtteblandingen over bunnen av en tredjedel av filorektangelen. Brett filodeigen over for å dekke nøttene. Pensle den brettede filodeigen med smør. Fordel 1/4 kopp nøtter i en 2,5 cm (1 tomme) bred linje parallelt med, og omtrent 2,5 cm (1 tomme) fra, kanten av deigen. Brett over en gang for å dekke nøttene. Rull nesten til slutten som en sigar. Brett inn de røffe kantene, og pensle dem med smør. Fullfør rullingen, og brett endene under. Legg rullen med skjøten ned i den forberedte formen. Pensle med smør. Gjenta med resten av filodeigen og fyllet, og legg hver rull ved siden av hverandre slik at de berører hverandre. Skjær rullene på tvers i totalt 21 biter (bruk en skarp kniv og dra den gjennom en gang til for å sikre et rent kutt). Overfør til ovnen, og stek til skorpen og nøttene er jevnt gyldne, ca. 1 time til 1 time og 15 minutter. Ta formen ut av ovnen, og la den avkjøle i 10 minutter. Hell den avkjølte honningsirupen over bakverket; den vil fylle omtrent tre fjerdedeler av sidene. La det stå til mosteparten av væsken er absorbert og nøttene er mettet, ca. 30 minutter.
- 2---
- 3Bland sukker og 2 kopper vann i en liten kjele. Rør til sukkeret er oppløst. Tilsett sitronsaft, sitrusskall og kanelstenger. Sett på middels høy varme, og kok opp til 105–106 grader Celsius (221–222 grader Fahrenheit) på et sukkertemperaturtermometer. Tilsett honning og rør godt for å blande.