Hazelnut Gâteau Breton
Lær hvordan du lager en klassisk hazelnut gâteau breton, en rik og smakfull fransk kake med hasselnøtter. Perfekt til helgen eller spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 1/4 kopper vaniljesukker, delt
- 2. 1/2 kopp hasselnøtter, lett ristet og skrellet
- 3. 6 store eggeplommer (helst økologiske)
- 4. 1 kopp (2 staver) saltet smør, smeltet
- 5. 2 kopper usøtet hvetemel
- 6. 1 stor eggeplomme pisket med 2 teskjeer vann (til pensling)
- 7. Hele jordbær med stilker eller varm jordbærsyltetøy
Fremgangsmåte
- 11. Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 160°C. Smør og mel en 23 cm diameter springform. Bland 2 spiseskjeer vaniljesukker og hasselnøtter i en foodprocessor; kjør til nøttene er finmalt, men ikke til en klissete masse. Bland 6 eggeplommer og resten av 1 kopp pluss 2 spiseskjeer vaniljesukker i en stor bolle; visp til godt blandet og litt tykkere, ca. 2 minutter (bruk ikke elektrisk mikser). Rør inn hasselnøttblandingen. Rør gradvis inn smeltet smør. Sikt melet over røren; vend forsiktig inn til det er akkurat blandet (røren vil være tykk; unngå overblanding, da kan kaken bli seig). Hell røren i den forberedte formen; jevn ut toppen med en slikkepott (laget vil være tynn). Pensle toppen rikelig med eggeglasur. Bruk baksiden av en gaffel til å lage et dypt kryssmønster på toppen av kaken, merk tre ganger i én retning og tre ganger i motsatt retning. Stek kaken til den er dyp gylden på toppen og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 1 time. Avkjøl i formen på en rist i 15 minutter, fjern deretter kantene på formen og la kaken avkjøles helt. FORBEREDING Kan lages 1 dag i forveien. Pakk inn i folie og oppbevar i romtemperatur. Skjær kaken i vinger og server med hele jordbær eller med varm jordbærsyltetøy.
- 22. Plasser risten i midten av ovnen og forvarm til 160°C. Smør og mel en 23 cm diameter springform. Bland 2 spiseskjeer vaniljesukker og hasselnøtter i en foodprocessor; kjør til nøttene er finmalt, men ikke til en klissete masse. Bland 6 eggeplommer og resten av 1 kopp pluss 2 spiseskjeer vaniljesukker i en stor bolle; visp til godt blandet og litt tykkere, ca. 2 minutter (bruk ikke elektrisk mikser). Rør inn hasselnøttblandingen. Rør gradvis inn smeltet smør. Sikt melet over røren; vend forsiktig inn til det er akkurat blandet (røren vil være tykk; unngå overblanding, da kan kaken bli seig). Hell røren i den forberedte formen; jevn ut toppen med en slikkepott (laget vil være tynn). Pensle toppen rikelig med eggeglasur. Bruk baksiden av en gaffel til å lage et dypt kryssmønster på toppen av kaken, merk tre ganger i én retning og tre ganger i motsatt retning. Stek kaken til den er dyp gylden på toppen og en kakepinne satt inn i midten kommer ut ren, ca. 1 time. Avkjøl i formen på en rist i 15 minutter, fjern deretter kantene på formen og la kaken avkjøles helt. FORBEREDING Kan lages 1 dag i forveien. Pakk inn i folie og oppbevar i romtemperatur.
- 33. Skjær kaken i vinger og server med hele jordbær eller med varm jordbærsyltetøy.