Vill sopprisotto
oppskrift på vill sopp risotto, en kremet og smakfull rett perfekt for soppsesongen. enkel å lage og ideell for en elegant middag.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 9 1/2 spiseskjeer smør, delt
- 2. 680 gram ferske ville sopp (for eksempel cèpe [porcini], rødskivesopp, kantarell eller shiitake med stilk); store sopper skåret i skiver, små sopper delt i to eller firedeler
- 3. ca. 7 kopper lavsalt kyllingkraft
- 4. 1 spiseskje ekstra jomfru olivenolje
- 5. 3/4 kopp finhakket purre (bare den hvite og lysegrønne delen)
- 6. 1 1/4 kopper arborioris (ca. 225 gram)
- 7. 1/4 kopp tørr hvitvin
- 8. 1/4 kopp tørr hvit vermut
- 9. 1/4 kopp revet Parmesanost, pluss ekstra til servering (valgfritt)
Fremgangsmåte
- 11. Smelt 2 spiseskjeer smør i en stor, tykk stekepanne over middels høy varme. Tilsett 1/4 av soppen og strø over salt. Sauter soppen til den er mør og begynner å bli brun, ca. 3–4 minutter. Overfør soppen til en middels stor bolle. Arbeid i tre omganger, og gjenta med 6 spiseskjeer smør, resten av soppen, samt salt og pepper. Kok opp 7 kopper kyllingkraft i en middels kjele; hold den varm. Smelt de resterende 1 1/2 spiseskjeene smør sammen med olivenolje i en stor, tykk gryte over middels lav varme. Tilsett purre, strø over salt, og sautér til den er mør, ca. 4–5 minutter. Tilsett ris og øk varmen til middels. Rør til kantene av risen begynner å bli gjennomsiktige, ca. 3–4 minutter. Hell i hvitvin og vermut, og rør til væsken er absorbert, ca. 1 minutt. Tilsett 3/4 kopp varm kyllingkraft, og rør til nesten all kraft er absorbert, ca. 1 minutt. Fortsett å tilsette kraft i 3/4-koppomganger, og rør til nesten all kraft er absorbert før du tilsetter mer, til risen er halvveis kokt, ca. 10 minutter. Rør inn den sauterte soppen. Fortsett å tilsette kraft i 3/4-koppomganger, og rør til nesten all kraft er absorbert før du tilsetter mer, til risen er mør, men fortsatt fast, og risottoen er kremete, ca. 10 minutter. Rør inn 1/4 kopp revet Parmesanost, hvis du bruker det. Overfør risottoen til en serveringsskål. Server ekstra Parmesanost ved siden av, hvis ønskelig.
- 22. Smelt 2 spiseskjeer smør i en stor, tykk stekepanne over middels høy varme. Tilsett 1/4 av soppen og strø over salt. Sauter soppen til den er mør og begynner å bli brun, ca. 3–4 minutter. Overfør soppen til en middels stor bolle. Arbeid i tre omganger, og gjenta med 6 spiseskjeer smør, resten av soppen, samt salt og pepper.
- 33. Kok opp 7 kopper kyllingkraft i en middels kjele; hold den varm. Smelt de resterende 1 1/2 spiseskjeene smør sammen med olivenolje i en stor, tykk gryte over middels lav varme. Tilsett purre, strø over salt, og sautér til den er mør, ca. 4–5 minutter. Tilsett ris og øk varmen til middels. Rør til kantene av risen begynner å bli gjennomsiktige, ca. 3–4 minutter. Hell i hvitvin og vermut, og rør til væsken er absorbert, ca. 1 minutt. Tilsett 3/4 kopp varm kyllingkraft, og rør til nesten all kraft er absorbert, ca. 1 minutt. Fortsett å tilsette kraft i 3/4-koppomganger, og rør til nesten all kraft er absorbert før du tilsetter mer, til risen er halvveis kokt, ca. 10 minutter. Rør inn den sauterte soppen. Fortsett å tilsette kraft i 3/4-koppomganger, og rør til nesten all kraft er absorbert før du tilsetter mer, til risen er mør, men fortsatt fast, og risottoen er kremete, ca. 10 minutter. Rør inn 1/4 kopp revet Parmesanost, hvis du bruker det. Overfør risottoen til en serveringsskål. Server ekstra Parmesanost ved siden av, hvis ønskelig.