
Lavash
Lær hvordan du lager lavash, et mykt og allsidig flattbrød. Perfekt til grilling, som snacks eller tilbehør. Enkel oppskrift for alle nivåer.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 3/4 kopper hvetemel til allsidig bruk, pluss ekstra til utbaking
- 2. 1 spiseskje fullkornshvetemel
- 3. 1/3 kopp vegetabilsk kortning (helst uten transfett), romtemperert
- 4. 1 teskje salt
- 5. 1/4 teskje sukker
- 6. 2/3 kopp vann
- 7. 1 1/2 spiseskjeer sammenpisket egg (fra ett stort egg)
- 8. 2 spiseskjeer usaltet smør, smeltet, pluss ekstra til smøring
- 9. 1 teskje finhakket hvitløk
- 10. 1 1/2 teskje hvite sesamfrø
- 11. 1 1/2 teskje svarte sesamfrø
- 12. 1/4 kopp revet Asiago-ost (ca. 21 gram)
- 13. Spesialutstyr: en kjøkkenmaskin med eltekrok; 2 stekeplater (17 x 12 tommer) med lav kant
Fremgangsmåte
- 1Du er en ekspert i norsk grammatikk og oversetter til flytende, korrekt norsk, fra alle språk. Behold alle linjeskift og punktsetting.
- 21. Bland mel, fett, salt og sukker i en kjøkkenmaskin med eltekrok på middels hastighet til blandingen ligner grovt mel. Tilsett vann og egg, og bland i 5 minutter (deigen vil være veldig klissete). Skrap ned sidene av bollen og dekk med plastfolie, og la den stå i romtemperatur i minst 1 time og opptil 4 timer. Sett ovnrackene i øvre og nedre del av ovnen, og forvarm ovnen til 175°C (350°F). Rør sammen smør (2 spiseskjeer) og hvitløk. Lett børst ovnsformene med ekstra smør. Vend ut deigen på en godt melet arbeidsflate og dryss rikelig med mel over. Del deigen i to like store deler. Kjevle ut én del av deigen med en lett melet kjevle til en omtrent 25 x 18 cm stor rektangel. (Deigen vil være veldig myk.) Dryss mel på baksiden av hendene og før dem under deigen. Arbeid over en av ovnsformene, og strekk forsiktig deigen jevnt ut for å passe i formen. Dra sidene og hjørnene av deigen for å dekke bunnen av formen jevnt. (Sider av deigen kan være litt tykkere enn midten.) Reparer eventuelle hull i deigen ved å klype og presse deigen sammen. Gjør det samme med den andre delen av deigen og den andre formen. Pensle overflaten av deigen lett med hvitløksmør (vær forsiktig så du ikke river i deigen), og strø jevnt med sesamfrø, lett trykk for å få dem til å feste seg. Strø over ost. Stek, ved å bytte plass på formene i ovnen og rotere dem 180 grader halvveis i stekingen, til de er gylne, totalt 25 til 35 minutter. La lavashen avkjøle i formene på rister i ca. 15 minutter. (Lavashen vil bli sprø når den avkjøles.) Bryt i biter og server.