Blondie-sundaes med stekte valnøtter og kandisert fennikel

Blondie-sundaes med stekte valnøtter og kandisert fennikel

oppskrift på en deilig blondie sundae med sprø stekte valnøtter og søt kandisert fennikel, perfekt for en spesiell dessertopplevelse

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
dessert

Ingredienser

  • 1. Smørefritt vegetabilsk oljespray
  • 2. 1 1/3 kopper bokhvetemel
  • 3. 1/3 kopp mandelmel eller -mjøl
  • 4. 1 teskje kosher-salt
  • 5. 1 kopp (2 staver) usaltet smør
  • 6. 3/4 kopp sukker
  • 7. 5 store eggeplommer
  • 8. 1 stort egg
  • 9. 1 kopp rå valnøtter
  • 10. 1 kopp sukker
  • 11. 1 stort fennikkelefse, frøene satt til side, fyllet skåret i tynne skiver
  • 12. Skall fra 1 sitron, fjernet i brede strimler
  • 13. 1 vaniljestang, delt på langs
  • 14. Vegetabilsk olje (til steking; ca. 4 kopper)
  • 15. 2/3 kopp melis
  • 16. 2 pint vaniljeis eller gelato
  • 17. 1 pint jordbær eller kapersbær, fjernet skallet, skylt, delt i to (valgfritt)
  • 18. En dypfriteringstermometer

Fremgangsmåte

  1. 11. For å lage blondiene: Forvarm ovnen til 160°C. Lett spray en 33x23 cm bakeform med non-stick spray. Visp sammen bokhvetemel, mandelmel og salt i en middels bolle. Kok smør i en middels kjele over middels-lav varme, rør ofte, til det skummer, deretter blir brunt, 5–8 minutter. Overfør til en stor bolle; la det avkjøles litt. Tilsett sukker og visp til det er glatt. Mens du visper kontinuerlig, tilsett eggeplommer én etter én, etterfulgt av hele egget, og pisk godt etter hver tilsetning for å blande det helt inn før du tilsetter mer. Tilsett de tørre ingrediensene og bland til en jevn røre. Skrap røren over i den forberedte formen og jevn ut toppen. Stek blondiene til de er lett brune og midten er fast når du forsiktig presser på den, ca. 15–20 minutter. Overfør formen til en rist og la den avkjøles. Skjær i 16 staver.
  2. 22. Forvarm ovnen til 160°C. Lett spray en 33x23 cm bakeform med non-stick spray. Visp sammen bokhvetemel, mandelmel og salt i en middels bolle.
  3. 33. Kok smør i en middels kjele over middels-lav varme, rør ofte, til det skummer, deretter blir brunt, 5–8 minutter. Overfør til en stor bolle; la det avkjøles litt. Tilsett sukker og visp til det er glatt. Mens du visper kontinuerlig, tilsett eggeplommer én etter én, etterfulgt av hele egget, og pisk godt etter hver tilsetning for å blande det helt inn før du tilsetter mer. Tilsett de tørre ingrediensene og bland til en jevn røre. Skrap røren over i den forberedte formen og jevn ut toppen.
  4. 44. Stek blondiene til de er lett brune og midten er fast når du forsiktig presser på den, ca. 15–20 minutter. Overfør formen til en rist og la den avkjøles. Skjær i 16 staver.
  5. 55. For å lage sundae: Forvarm ovnen til 180°C. Rist valnøtter på en bakeplate med høye kanter, vend en gang, til de er gyldne, 5–8 minutter. La dem avkjøles litt; legg dem i en varmebestandig krukke eller lufttett beholder. Varm opp sukker og 2,5 dl vann i en middels kjele over middels varme, rør til sukkeret er oppløst. La det avkjøles litt; hell deretter over valnøttene. Lukk krukken og la den stå i minst 12 timer og opptil 1 dag. Sil valnøttene gjennom en finmasket sil over en ren middels kjele, og la sirupen renne ned i kjelen, rist valnøttene for å få av overflødig. Overfør valnøttene til en middels bolle. Sett til side silen. Tilsett skivet fennikel og sitronzest i sirupen; skrap ut vaniljefrø og legg i vaniljestangen. La det småkoke på lav varme. Kok, rør av og til, til fennikelen er gjennomsiktig og myk, ca. 20–25 minutter. Kast vaniljestangen; la fennikelen avkjøles i sirupen.
  6. 66. Fyll en annen middels kjele med olje slik at den dekker ca. 5 cm opp i sidene. Varm opp oljen til 180°C. Tilsett pulverisert sukker i valnøttene og vend godt. Sett valnøttene i den reserverte silen og rist av overflødig sukker. Forsiktig, legg valnøttene i oljen og la dem koke, snu med en hullsleiv eller hullsleiv for å forhindre at de setter seg fast, til de er brune og sprø, ca. 3 minutter. Overfør til et bakepapirkledd stekebrett med høye kanter og la dem avkjøles. Bryt opp eventuelle klumper.
  7. 77. Fordel gelato i skåler. Topp med jordbær, blondies i store biter, valnøtter, kandisert fennikel og fennikelfronds.
  8. 88. Forberedelse: Blondies kan lages 2 dager i forveien. Oppbevares godt dekket ved romtemperatur. Valnøtter kan stekes 2 dager i forveien. La dem avkjøles og oppbevares lufttett ved romtemperatur. Fennikel kan kandiseres 2 dager i forveien. La den avkjøles i sirupen, overfør til en lufttett beholder og avkjøl.
  9. 99. Blondies kan lages 2 dager i forveien. Oppbevares godt dekket ved romtemperatur.
  10. 1010. Valnøtter kan stekes 2 dager i forveien. La dem avkjøles og oppbevares lufttett ved romtemperatur. Fennikel kan kandiseres 2 dager i forveien. La den avkjøles i sirupen, overfør til en lufttett beholder og avkjøl.