
Aprikos- og mandellinzertorte
Lær hvordan du lager en smakfull apricot almond linzertorte, en klassisk tysk dessert med aprikoser og mandler. Perfekt til helgen eller selskap.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 2 kopper hele mandler med skinn (280 gram), ristet og helt avkjølt
- 2. 3/4 kopp sukker
- 3. 3/4 kopp hvetemel
- 4. 1/2 teskje salt
- 5. 1/2 teskje kanel
- 6. 1/2 teskje malt ingefær
- 7. 1/4 teskje malt nellik
- 8. 2 store eggeplommer
- 9. 1 teskje ren vaniljeekstrakt
- 10. 1/8 teskje ren mandel-essens
- 11. 2 teskjeer revet sitronskall
- 12. 1 1/2 stang kaldt usaltet smør, kuttet i 1/2-tommers biter
- 13. 1 kopp vann
- 14. 2/3 kopp sukker
- 15. 1/3 kopp brandy
- 16. 225 gram tørkede stillehavsparfiker
- 17. Melis til å støve over
- 18. Utstyr: en 25 cm rund springform
Fremgangsmåte
- 1Lag deigen: Kjør ristet mandel og sukker i en food processor til nøttene er finhakket. Sikt sammen mel, salt, kanel, ingefær og nellik i en bolle, og tilsett deretter de finhakkede nøttene i food processoren og kjør kort for å blande. Visp lett eggeplommer, ekstrakter og revet skall i en liten bolle med en gaffel. Tilsett dette i food processoren sammen med smør, og kjør til deigen samler seg til en ball. Form en tredjedel av deigen til en disk, og kjevle ut mellom to plastfolieark til en 25 cm runding. Overfør til et bakepapirkledd stekebrett og la den hvile i kjøleskapet til den er fast, ca. 10 minutter. Kjevle ut resten av deigen mellom to plastfolieark til en 30 cm runding, og overfør til et annet bakepapirkledd stekebrett. La den hvile i kjøleskapet til den er fast, ca. 10 minutter.
- 2Lag fyllet: La vann, sukker, brandy og aprikoser småkoke i en liten kjele, uten lokk, og rør av og til til aprikosene er møre og væsken er sirupsaktig, ca. 15–20 minutter. Overfør blandingen til en ren food processor og kjør til nesten glatt. Fordel blandingen på en tallerken og la den avkjøle i 15 minutter.
- 3Stek kaken: Forvarm ovnen til 175°C med risten midt i ovnen. Fjern bunnen av en springform og snu den opp ned, og lås den på sidene. Ta ut den større deigrunden fra kjøleskapet og fjern den øverste plastfolieplaten, og snu runden i formen (deigen kan knekke litt). Trykk deigen jevnt utover bunnen, og kast plasten. Brett inn kanten av deigen og trykk den opp ca. 1,5 cm langs sidene av formen (siden vil bli tykkere enn bunnen). Gå forsiktig over for å lukke eventuelle sprekker. Stek kaken til den er lett brunet, ca. 20 minutter, og avkjøl helt på en rist, ca. 30 minutter. (Deigen vil puffe opp under stekingen, men vil synke sammen når den avkjøles.) Fordel fyllet jevnt i bunnen med en slikkepott eller baksiden av en skje. Fjern den øverste plastfolieplaten fra den mindre deigrunden, og skjær den i 1,5 cm brede striper. (Sett strimene i kjøleskapet igjen hvis nødvendig.) Legg halvparten av stripene over fyllet med ca. 2,5 cm mellomrom, og trykk endene ned mot kanten av kaken. Legg resten av stripene over de første i et enkelt rutemønster. Trykk kantene forsiktig sammen med fingertuppene. Stek til toppen er gyllenbrun, ca. 40–50 minutter. Avkjøl helt, ca. 2 timer. Før servering, fjern sidene av formen og dryss kanten av kaken med melis.
- 4Gjenta prosessen med å forvarme ovnen, forberede deigen, steke kaken og dekorere, som beskrevet ovenfor, til hele oppskriften er fullført.