
bakt paibunn
lær hvordan du lager en perfekt bakt paibunn med denne enkle oppskriften. sprø, gyllen og klar til fyll. ideell for kaker og tærter.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 1. 1 1/4 kopper hvetemel (all-purpose mel)
- 2. 3/4 stykke (6 spiseskjeer) kald usaltet smør, kuttet i 1/2-tommers terninger
- 3. 2 spiseskjeer kald vegetabilsk fett (vegetable shortening)
- 4. 1/4 teskje salt
- 5. 3 til 4 spiseskjeer isvann
- 6. Spesialutstyr: en 23 cm glass- eller keramikkpajefat; paivekter eller rå ris
Fremgangsmåte
- 1Du er en ekspert i norsk grammatikk og oversetter til flytende, korrekt norsk, fra alle språk. Behold alle linjeskift og punktsetting.
- 21. Bland sammen mel, smør, kortere og salt i en bolle med fingertuppene eller en paiblander (eller puls i en food processor) bare til mesteparten av blandingen ligner grovt mel med små (omtrent erte-store) smørklumper. Drypp jevnt over med 2 spiseskjeer isvann og rør forsiktig med en gaffel (eller puls i food processor) til det er godt blandet. Klem en liten neve: Hvis det ikke holder sammen, tilsett mer isvann, 1/2 spiseskje om gangen, og rør (eller puls) til det akkurat er blandet. Test igjen. (Hvis du jobber for mye med deigen, blir den seig.) Vend ut deigen på en lett melet overflate og del den i 4 deler. Med helen av hånden, smør hver del én eller to ganger i en fremovergående bevegelse. Samle deigen med en paibrettskrape og press den sammen til en ball, deretter flatt ut til en 5-tommers skive. La den hvile, innpakket i plastfolie, til den er fast, minst 1 time. Kjevle ut deigen med en melet kjevle til en 12-tommers sirkel på en lett melet overflate og legg den i en paiform. Trim overflødig deig, og la det være igjen en 1/2-tommers kant. Brett kanten under deigen og trykk den mot kanten for å forsterke. Pynt kantene med en dekorativ krøll, og stikk lett med en gaffel i bunnen og sidene. La den hvile til den er fast, ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 190°C. Dekk den kalde paibunnen med folie og fyll med paivekter. Stek midt i ovnen til deigen er lys gylden langs kanten og vektene har satt seg, ca. 20 minutter. Fjern forsiktig folien og vektene, og stek bunnen til den er lys gylden over hele, ca. 10 minutter til. Avkjøl helt i en tallerken på en rist.
- 32. Bland sammen mel, smør, kortere og salt i en bolle med fingertuppene eller en paiblander (eller puls i en food processor) bare til mesteparten av blandingen ligner grovt mel med små (omtrent erte-store) smørklumper.
- 43. Drypp jevnt over med 2 spiseskjeer isvann og rør forsiktig med en gaffel (eller puls i food processor) til det er godt blandet.
- 54. Klem en liten neve: Hvis det ikke holder sammen, tilsett mer isvann, 1/2 spiseskje om gangen, og rør (eller puls) til det akkurat er blandet. Test igjen. (Hvis du jobber for mye med deigen, blir den seig.)
- 65. Vend ut deigen på en lett melet overflate og del den i 4 deler. Med helen av hånden, smør hver del én eller to ganger i en fremovergående bevegelse. Samle deigen med en paibrettskrape og press den sammen til en ball, deretter flatt ut til en 5-tommers skive. La den hvile, innpakket i plastfolie, til den er fast, minst 1 time.
- 76. Kjevle ut deigen med en melet kjevle til en 12-tommers sirkel på en lett melet overflate og legg den i en paiform. Trim overflødig deig, og la det være igjen en 1/2-tommers kant. Brett kanten under deigen og trykk den mot kanten for å forsterke. Pynt kantene med en dekorativ krøll, og stikk lett med en gaffel i bunnen og sidene. La den hvile til den er fast, ca. 30 minutter.
- 87. Forvarm ovnen til 190°C.
- 98. Dekk den kalde paibunnen med folie og fyll med paivekter. Stek midt i ovnen til deigen er lys gylden langs kanten og vektene har satt seg, ca. 20 minutter. Fjern forsiktig folien og vektene, og stek bunnen til den er lys gylden over hele, ca. 10 minutter til. Avkjøl helt i en tallerken på en rist.