
Kraftig linsegryte
oppskrift på en smakfull og næringsrik krydret linsegryte, perfekt for kalde dager. enkel å lage og mettende.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1/2 kopp thoor-dal (gule dueerter) eller tørkede gule splittede erter, skylt og avrente
- 2. 3 1/2 kopper vann, delt
- 3. 1/8 teskje malt gurkemeie
- 4. 1/2 teskje tamarindkonsentrat (helst Tamicon-merke)
- 5. 2 spiseskjeer varmt vann
- 6. 1 spiseskje vegetabilsk olje
- 7. 1/8 teskje fenegreekfrø
- 8. 1/8 teskje asafetida (hing)
- 9. 1 middels stor koketomat, delt i biter på ca. 2 cm
- 10. 1 liten tomat, hakket
- 11. 1 liten løk, hakket
- 12. 1/4 pund okra eller grønne bønner, trimmet og delt i tredjedeler
- 13. 1 liten fersk grønn chili, for eksempel serrano, thai eller jalapeño, delt på langs med stilken intakt
- 14. 1/4 kopp hakket koriander
- 15. 4 teskjeer sambar-pulver (se Koks' notater)
- 16. Salt
- 17. Fersk sitronjuice etter smak
Fremgangsmåte
- 11. Kok dal, 1 1/2 kopper vann og gurkemeie opp i en liten kjele. Skru ned varmen til lav, og la det småkoke under lokk (sjekk av og til, og hvis blandingen virker tørr, tilsett opptil ca. 1/4 kopp vann), til ertene er myke og knekker når du trykker på dem med en skje, omtrent 30 minutter (45 minutter hvis du bruker splittede erter). I mellomtiden løses tamarindkonsentrat opp i 2 spiseskjeer varmt vann, og brytes opp med fingrene. Varm opp olje i en tykk 4-liters kjele over middels høy varme til den skinner, og kok deretter fenegreekfrø og asafetida under omrøring til fenegreekfrøene begynner å bli brune, ca. 30 sekunder. Rør inn de resterende 2 koppene vann, potet, grønnsaker, chili, koriander, sambar-pulver, tamarindblandingen og 1 1/2 teskje salt. Kok opp, og la det småkoke uten lokk til alle grønnsakene er møre, ca. 20 minutter. Mos dalen i kjelen med en potetstapper eller baksiden av en skje for å danne en grov puré, og rør den inn i grønnsaksblandingen. La det småkoke i 10 minutter, og rør inn vann etter behov for å tynne ut (konsistensen skal være tynnere enn ertersuppe). Smak til med salt og sitronsaft.
- 22. Kok dal, 1 1/2 kopper vann og gurkemeie opp i en liten kjele. Skru ned varmen til lav, og la det småkoke under lokk (sjekk av og til, og hvis blandingen virker tørr, tilsett opptil ca. 1/4 kopp vann), til ertene er myke og knekker når du trykker på dem med en skje, omtrent 30 minutter.
- 33. I mellomtiden løses tamarindkonsentrat opp i 2 spiseskjeer varmt vann, og brytes opp med fingrene.
- 44. Varm opp olje i en tykk 4-liters kjele over middels høy varme til den skinner, og kok fenegreekfrø og asafetida under omrøring til fenegreekfrøene begynner å bli brune, ca. 30 sekunder. Rør inn de resterende 2 koppene vann, potet, grønnsaker, chili, koriander, sambar-pulver, tamarindblandingen og 1 1/2 teskje salt. Kok opp, og la det småkoke uten lokk til alle grønnsakene er møre, ca. 20 minutter.
- 55. Mos dalen i kjelen med en potetstapper eller baksiden av en skje for å danne en grov puré, og rør den inn i grønnsaksblandingen. La det småkoke i 10 minutter, og rør inn vann etter behov for å tynne ut (konsistensen skal være tynnere enn ertersuppe). Smak til med salt og sitronsaft.