
Notat om musikk
oppdag historien bak carta da musica og lær hvordan du lager denne tradisjonelle retten enkelt hjemme. perfekt for musikkliebere og matentusiaster.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1 kopp usaltet hvetemel + 1 ss usaltet hvetemel
- 1/4 kopp veldig fint semuljemel
- 1/2 ts grovt salt
- 1 kopp lunkent vann, eller varmt vann hvis du bruker tørrgjær
- 1 unse fersk gjær eller 2 pakker tørrgjær
- 2 kopper usaltet hvetemel + 1/2 kopp til utbaking
- 1/2 kopp veldig fint semuljemel
- 3/4 kopp lunkent vann
Fremgangsmåte
- 1Forbered soppen: Bland en kopp mel med semuljemel og legg det i en liten bolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett saltet i vannet, og deretter gjæren. Når gjæren er oppløst, hell den i fordypningen. Innpakk 1 1/4 kopp mel ved å blande det inn med en tresleiv. Strø den gjenværende spiseskjeen med mel over soppen. La soppen hvile, dekket, over natten på et varmt sted vekk fra trekk. Neste morgen, hvis du ikke har en mursteinovn, dekk den nederste hyllen i ovnen med uglasert terrakottaplater eller, som andrevalg, bruk en pizzastein. Forvarm ovnen til 400 grader. Sørg for å forvarme ovnen minst én time før bruk, fordi platene må nå denne temperaturen.
- 2Bland en kopp mel med semuljemel og legg det i en liten bolle. Lag en fordypning i melet. Tilsett saltet i vannet, og deretter gjæren. Når gjæren er oppløst, hell den i fordypningen. Innpakk 1 1/4 kopp mel ved å blande det inn med en tresleiv. Strø den gjenværende spiseskjeen med mel over soppen. La soppen hvile, dekket, over natten på et varmt sted vekk fra trekk.
- 3Neste morgen, hvis du ikke har en mursteinovn, dekk den nederste hyllen i ovnen med uglasert terrakottaplater eller, som andrevalg, bruk en pizzastein. Forvarm ovnen til 400 grader. Sørg for å forvarme ovnen minst én time før bruk, fordi platene må nå denne temperaturen.
- 4Lag deigen: Bland 2 kopper mel med 1/2 kopp semuljemel og lag en stor fordypning i melet. Plasser soppen i fordypningen sammen med vannet. Bland forsiktig soppen med vannet med en tresleiv, og begynn deretter å innlemme melet fra kantene av fordypningen. Samle deigen med hendene, form en ball og legg den på et skjærebrett eller annet arbeidsbord. Begynn å elte, innarbeid mer mel etter behov. Elt med en foldende bevegelse. På dette tidspunktet vil du trenge noe av den reserverte 1/2 koppen mel. Når deigen blir veldig elastisk, etter ca. 5 minutters elting, strø lett mel over den, legg den i en bolle og la den hvile til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 time.
- 5Bland en kopp mel med 1/2 kopp semuljemel og lag en stor fordypning i melet. Plasser soppen i fordypningen sammen med vannet. Bland forsiktig soppen med vannet med en tresleiv, og begynn deretter å innlemme melet fra kantene av fordypningen. Samle deigen med hendene, form en ball og legg den på et arbeidsbord. Begynn å elte, innarbeid mer mel etter behov. Elt med en foldende bevegelse. På dette tidspunktet vil du trenge noe av den reserverte 1/2 koppen mel. Når deigen blir veldig elastisk, etter ca. 5 minutters elting, strø lett mel over den, legg den i en bolle og la den hvile til den har doblet seg i størrelse, ca. 1 time.
- 6Den klassiske størrelsen på carta da musica er en skive på omtrent 45 cm i diameter. Med tanke på størrelsen på ovnen din og din egen erfaring med å håndtere store, tynne deigark, del den hevede deigen i biter av passende størrelse, og husk at deigen skal strekkes til en tykkelse på ca. 3 mm. Når deigen er delt opp, elte hver bit med litt mel. Rull ut hver bit jevnt til en ensartet tykkelse, uten hull og folder; ellers vil ikke deigen heve seg fullt ut i ovnen. Når 2 eller 3 biter er rullet ut, begynn å steke dem én om gangen. Legg en skive på en pizzaspade, overfør den til flisene, lukk ovnen og stek i 1 minutt. Åpne ovnen, snu forsiktig den oppblåste deigen og stek i ytterligere 30 sekunder. Ta brødet ut av ovnen, overfør til et skjærebrett, og sett umiddelbart en skarp kniv mellom de to oppblåste, adskilte lagene av halvstekt carta da musica. Med én hånd over den oppblåste deigen, bruk den andre til å kutte rundt for å løsne kantene på lagene. Det er best om en annen person gjør dette fordi den første er opptatt med å rulle ut deigen og steke resten. Stable de adskilte halvdelene på et håndkle, og pass på at alle er plassert med innsiden ned, slik at ingen to indre deler berører hverandre. Legg en lett vekt over stabelen av forhåndsstekte carta da musica-halvdelene for å forhindre at de krøller seg. Når alle brødene er stekt, plassert under vekten og avkjølt, ta utstyret og returner dem én etter én til ovnen for å steke i ca. 10 sekunder på hver side eller til de er veldig sprø. Carta da musica skal være veldig tørr og ekstremt sprø. Fortsett til alle brøddelene er stekt på nytt og sprø. Når alle lagene er kalde, kan du pakke dem inn i brunt papir og bruke dem i flere måneder, forutsatt at luftfuktigheten ikke er høy.
- 7Den klassiske størrelsen på carta da musica er en skive på omtrent 45 cm i diameter. Med tanke på størrelsen på ovnen din og din egen erfaring med å håndtere store, tynne deigark, del den hevede deigen i biter av passende størrelse, og husk at deigen skal strekkes til en tykkelse på ca. 3 mm.
- 8Når 2 eller 3 biter er rullet ut, begynn å steke dem én om gangen. Legg en skive på en pizzaspade, overfør den til flisene, lukk ovnen og stek i 1 minutt. Åpne ovnen, snu forsiktig den oppblåste deigen og stek i ytterligere 30 sekunder.
- 9Ta brødet ut av ovnen, overfør til et skjærebrett, og sett umiddelbart inn en skarp kniv mellom de to oppblåste, adskilte lagene av halvstekt carta da musica. Med én hånd over den oppblåste deigen, bruk den andre til å kutte rundt for å løsne kantene på lagene.
- 10Det er best om en annen person gjør dette fordi den første er opptatt med å rulle ut deigen og steke resten.
- 11Stable de adskilte halvdelene på et håndkle, og pass på at alle er plassert med innsiden ned, slik at ingen to indre deler berører hverandre. Legg en lett vekt over stabelen av forhåndsstekte carta da musica-halvdelene for å forhindre at de krøller seg.
- 12Når alle brødene er stekt, plassert under vekten og avkjølt, ta utstyret og returner dem én etter én til ovnen for å steke i ca. 10 sekunder på hver side eller til de er veldig sprø. Carta da musica skal være veldig tørr og ekstremt sprø. Fortsett til alle brøddelene er stekt på nytt og sprø. Når alle lagene er kalde, kan du pakke dem inn i brunt papir og oppbevare dem i flere måneder, forutsatt at luftfuktigheten er lav.