Potetmos

Potetmos

Lær hvordan du lager en deilig og kremet potetpuré med vår enkle oppskrift. Perfekt som tilbehør til kjøtt, fisk eller grønnsaker.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 30 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 6 mellomstore russet- eller andre stivelsesrike poteter (ca. 1,2–1,4 kg), skrubbet og delt i kvarter uten å skrelle
  • 2. 2 mellomstore gulrøtter, skrelt og kuttet i 1/4-tommers terninger
  • 3. 1 kopp små nye erter, ferske eller frosne
  • 4. 3/4 kopp mexicansk crema eller kremfløte
  • 5. 1 stort egg, pisket
  • 6. 2 teskjeer ferdiglaget gul sennep, eller etter smak
  • 7. 4 spiseskjeer (1/2 stang) usaltet smør
  • 8. 1 mellomstor løk, finhakket
  • 9. 1/4 kopp hakkede italienske persilleblader
  • 10. En 85 grams glass med sylteagurkperler, drenert
  • 11. En 85 grams glass med (1/2 kopp) utstenede, syltede grønne oliven, drenert og skivet
  • 12. 1/4 kopp (eller etter smak) sylteagurkjalapeños, drenert og finhakket
  • 13. Nykvernet svart pepper
  • 14. 1/2 teskje salt (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. 11. Forbered grønnsakene: Ha klar en middels stor kjele med kokende, saltet vann. Tilsett potetene og kok til de er så vidt møre, ca. 12 til 15 minutter. Løft dem opp og la dem renne godt av, før du skreller dem. Sett til side. Tilsett de hakkede gulrøttene i vannet og kok bare til de er sprø-møre, ca. 4 minutter. Bruk en sil eller hullsleiv for å ta dem opp, la dem renne godt av, og sett til side. Tilsett erter og kok til de er så vidt møre, ca. 3 minutter; ta opp og la renne av. I en stor bolle, mos potetene med en potetmoser. Tilsett kremfløten og rør med en tresleiv for å fjerne de fleste klumpene. Tilsett egget og sennepen, og rør videre til blandingen er glatt og luftig. Forvarm ovnen til 175°C (350°F).
  2. 22. I en middels stor stekepanne, smelt smøret over middels høy varme til det begynner å dufte og syde, men ikke bli brunt. Tilsett løken og kok under omrøring til løken er gjennomsiktig, ca. 3 minutter. Tilsett persillen, kok i ytterligere 1 minutt, og rør inn blandingen i de moste potetene. Rør inn gulrøttene, ertene, sylteagurkene, oliven og jalapeñospirkene. Smak til med krydder og tilsett pepper og eventuelt salt. Hell blandingen over i en smurt, 2-liters (quarts) ildfast form og stek i 20 minutter. Server umiddelbart.