Eple- og rosinpai
Lær hvordan du lager en deilig apple raisin tart. En enkel og smakfull dessert perfekt for høst eller helår. Enkel å lage for både nybegynnere og erfarne bakere.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1 1/2 staver kaldt smør, skåret i erte-store biter
- 1 kopp hvetemel
- En klype kosher-salt
- 1/4 kopp isvann
- 1 1/2 staver smør
- 1 kopp sukker
- 3/4 kopp hvetemel
- 3 egg
- 1 vaniljestang, delt og frøene skrapt ut
- 2 spiseskjeer smør
- 6 Golden Delicious epler, skrelte, kjernet og delt i åttendedeler
- 2 spiseskjeer sukker
- En skvett brandy, for flambering
- 1/2 kopp golden raisins
- 1 egg, pisket med 1 spiseskje vann
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 175 grader Celsius.
- 2Deig: Bland smør, mel og salt i en food processor. Pulsér til blandingen ligner revet parmesan. Drypp i halvparten av iskremen og pulsér til deigen former en løs ball, tilsett resten av vannet om nødvendig. Ta deigen ut av food processoren, form den til en disk, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
- 3Fyll: Kokets note: Nok til 2 terter. Det er lettere å lage en større mengde, og det vil holde seg i kjøleskapet i flere måneder.
- 4I en liten kjele smeltes smøret, og det kokes til det begynner å bli brunt og lukter nøtter. Overfør smøret til bollen på en kjøkkenmaskin utstyrt med en flatpisker, tilsett sukkeret og pisk sammen på middels hastighet. Gradvis tilsett melet. Når melet er godt blandet inn, tilsett eggene ett om gangen. Pisk inn vaniljefrøene.
- 5Epler: I en stor stekepanne på middels varme smeltes smøret. Tilsett eplene og sukkeret, og kok til de begynner å bli myke, ca. 6–7 minutter. Ta pannen av varmen og tilsett brandy. Sett pannen tilbake på varmen og flamber, om ønskelig, eller la alkoholen brenne av. Tilsett rosinene og sett til side.
- 6Montering: Ta deigen ut av kjøleskapet 15 minutter før bruk, slik at den mykner og når romtemperatur.
- 7Strø et rent arbeidsbord med mel. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse og legg den i en 23 cm rund terteform med rikelig overheng på sidene. Fordel halvparten av fyllet i bunnen av formen og dekk med epleblandingen. Brett deigkantene over eplene. Pensle deigen med eggeblandingen. Sett den andre halvdelen av fyllet i kjøleskapet til senere bruk.
- 8Stek terten i den forvarmede ovnen til toppen er gyllenbrun og litt sprø, ca. 35–40 minutter. Ta ut terten, skjær i båter og server.




