
Myke pretzler
Lær hvordan du lager myke og deilige pretzels hjemme med vår enkle oppskrift. Perfekt som snacks eller til fest! Rask og enkel å lage.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 2 kopper varmt vann
- 1 spiseskje sukker
- 1 spiseskje tørrgjær (en pose på 1 1/4 unser)
- 5 til 6 kopper hvetemel
- 1 spiseskje salt
- 2 teskjeer rapsolje
- Matoljespray til steking
- 2 spiseskjeer natron
- 1 stort egg
- Grovt eller pretzelsalt
Fremgangsmåte
- 1Hell 2 kopper varmt vann i en bolle med en elektrisk mikser utstyrt med eltekrok. Sjekk vannet med et hurtigtermometer for å registrere ca. 110 grader. Tilsett sukker, rør for å løse det opp. Strø over gjær; la det stå i 5 minutter; gjæren skal boble.
- 2Pisk inn 1 kopp mel i gjærblandingen på lav hastighet til det er godt blandet. Pisk inn salt og 4 kopper mel til, ca. 30 sekunder. Pisk på middels-lav hastighet til deigen trekker seg fra sidene av bollen, ca. 1 ½ minutt. Tilsett ½ kopp mel, og elt på lav hastighet i ytterligere 1 minutt. Hvis deigen fortsatt er våt og klissete, tilsett mer mel etter behov (avhenger av værforhold); elt til det er godt blandet, ca. 30 sekunder. Overfør deigen til en lett melet arbeidsflate, og elt ca. 10 ganger til den er glatt.
- 3Hell olje i en stor bolle; sirkuler for å dekke sidene. Overfør deigen til bollen, og vend den slik at alle sider blir dekket av olje. Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la den heve på et lunt sted i 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
- 4Varm ovnen til 450 grader. Spray lett to bakeplater med matlagingsspray. Sett til side. Slå ned deigen for å fjerne luftbobler. Overfør den til en lett melet arbeidsflate. Elt en eller to ganger, del i 16 deler (ca. 70 gram hver), og pakk inn i plastfolie.
- 5Rull ut én del av deigen til en 45 cm lang stripe. Vri til pretzel-form; overfør til den forberedte bakeplaten. Dekk med et kjøkkenhåndkle. Fortsett å forme pretzels; 8 vil få plass på hver plate. La deigen hvile til den hever litt, ca. 15 minutter.
- 6I mellomtiden, fyll en stor, lav gryte med 5 cm vann. Kok opp. Tilsett natron. Skru ned varmen slik at det småkoker. Overfør 3–4 pretzels om gangen til vannet. La dem trekke i 1 minutt. Bruk en hullsleiv for å overføre pretzels til bakeplaten. Fortsett til alle pretzels er kokt.
- 7Pisk egget med 1 ss vann. Pensle pretzels med eggeblandingen. Strø over salt. Stek i 12–15 minutter, til de er gyldne. La dem avkjøle på en avkjølingsrist. Pretzels er best når de spises samme dag, og kan oppbevares i romtemperatur, uten dekke, i 2 dager. Ikke oppbevar i lukket beholder.