
Pastiera Napoletana
Lær hvordan du lager den autentiske pastiera napoletana, en søt og aromatisk italiensk påsketreat. Perfekt for helårsselskaper og spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 150 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- Pasta Frolla
- 2 kopper hvetemel
- 1/3 kopp sukker
- 1/4 teskje salt
- 1/2 teskje bakepulver
- 1 stang usaltet smør
- 2 store egg
- Kokte hvete-kjerner
- 1/2 kopp skrelte hvete-kjerner
- 1/2 teskje salt
- 1 spiseskje smør
- Krem til paibunn
- 3 spiseskjeer sukker
- 2 spiseskjeer mel
- 1/2 kopp melk
- 1 egg
- 1 teskje vaniljeekstrakt
- Ricottafyll
- 1 kopp (ca. 225 g) helmelkricotta
- 1/4 kopp sukker
- 1/2 teskje appelsinblomstvann
- 1/2 kopp hakket kandisert appelsinskall
- Kanel
- Eggvask: Ett egg godt pisket med en klype salt
Fremgangsmåte
- 1For Pasta Frolla, bland de tørre ingrediensene i en food processor og puls til de er godt blandet. Del smøret i 8 biter og tilsett. Puls til det er finfordelt. Tilsett eggene og puls til deigen samler seg til en ball. Ta deigen ut av food processoren, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet.
- 2Bløtlegg hveten i vann til den dekker, helst over natten. Sil av vannet og ha hveten i en kjele med salt og nok vann til å dekke den med 3–4 tommer. La det småkoke til det er mørt, ca. 2 timer. Tilsett mer vann om nødvendig for å unngå at det tørker ut eller setter seg fast. Avkjøl og oppbevar i kjøleskapet til bruk.
- 3For kremen, bland sukker og mel i en liten, ikke-reaktiv kjele. Rør godt for å blande, og tilsett melken litt etter litt, mens du visper for å få en jevn blanding. Visp inn egget. Kok opp på lav varme, rør konstant, til kremen tykner og begynner å koke. La det koke under omrøring i ca. 30 sekunder. Ta av varmen, rør inn vanilje, og hell kremen over i en ren bolle. Legg plastfolie direkte på overflaten og la den avkjøle i kjøleskapet.
- 4For fyllet, ha ricotta i en blandebolle og rør inn den avkjølte kremen til en glatt, kremet blanding. Rør inn sukker, egg og de resterende ingrediensene. Vend inn de kokte hvetekjernene.
- 5Forvarm ovnen til 350 grader Fahrenheit (ca. 180 grader Celsius) og sett en rist i nederste del av ovnen. Smør en 23 cm (9 tommer) rund kakeform, 5 cm (2 tommer) dyp.
- 6For å montere, skjær av en tredjedel av Pasta Frolla og sett til side. Kjevle ut de resterende to tredjedelene til en 35 cm (14 tommer) stor sirkel og dekk formen med den. La deigen henge litt over kanten. Hell fyllet i formen og dryss over kanel. Kjevle ut den resterende tredjedelen av deigen til en 25 cm (10 tommer) kvadrat. Skjær den i 10 striper på 2,5 cm (1 tomme) bredde. Pensle stripene med eggeblandingen. Fukt kanten av deigen i formen med eggeblandingen, og legg fem striper i hver retning, slik at det dannes et diagonalt rutemønster. Trim bort overflødig deig slik at den er jevn med toppen av formen, og press deigen godt inntil kanten slik at den er helt innenfor formen.
- 7Stek i ca. 45 minutter, til fyllet er stivnet og paien er lett gyllen. La den avkjøle i formen før du løsner den. For å løsne den, snu den opp ned på et flatt fat, løft av formen, sett den på et annet fat eller serveringsfat, og snu den igjen slik at Pastieraen er rett opp og ned. Server ved romtemperatur.