
Paideig
Lær hvordan du lager en perfekt pai-deig med vår enkle oppskrift. Ideell for kaker, pai eller quiche. Rask og enkel å følge steg for steg.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 8
bakeverk
Ingredienser
- 2 kopper hvetemel (all-purpose)
- 1/2 teskje salt
- 150 gram kaldt usaltet smør, delt i 10 spiseskjeer
- 5 spiseskjeer kaldt vegetabilsk fett (vegetable shortening)
- 1/4 kopp eller mer isvann
- 8 mellomstore eller store epler, som Macoun, Granny Smith, Greenings
- 1 stor sitron
- 1/3 til 1/2 kopp sukker
- 2 spiseskjeer mel
- 1/8 teskje malt kanel
- 2 spiseskjeer smør, delt i små biter
Fremgangsmåte
- 1I en kjøkkenmaskin blandes melet og saltet, og kjøres et øyeblikk for å blande det. Tilsett smør og kortereing, og kjør maskinen i korte pulseringer i noen sekunder, eller til blandingen ligner grovt mel.
- 2Tilsett isvann litt etter litt, og pulser i noen sekunder bare til det er akkurat blandet. Ta deigen ut av maskinen. Del deigen i to like deler. Flatt hver del til en rund, flat skive, pakk inn og sett i kjøleskapet i en time.
- 3Lett melet en bakebord eller kjøkkenbenk. Ta ut én del av deigen fra kjøleskapet. Lett melet din kjevle. Rull ut deigen, start fra midten av sirkelen, og arbeid deg ut i én retning, snu deigen kontinuerlig for å unngå at den setter seg fast i benken. Bruk en 23 cm paiform som guide, og kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk og omtrent 5 cm bredere i omkrets enn paiformen. Fjern overflødig mel med en børste, og brett deigen i to, deretter i to igjen, slik at den danner en trekant.
- 4Plasser deigens spiss i midten av paiformen og forsiktig utløser den. La deigen henge litt over kanten. Fyll deigen med fyllet (se under). Rull ut den andre delen av deigen på samme måte, men etter at du har brettet den i kvart, lag noen dekorative små ventiler i den. Sett til side, dekket.
- 5RULLING AV DEIGEN.
- 6Forvarm ovnen til 220 grader Celsius.
- 7Sett risten i midten av ovnen. Skrell, kjern ut og skjær eplene i åttendedeler. Riv sitrusskallet og press saften ut av sitronen. I en bolle blandes eplene med revet sitronskall og saften, sukker, mel, kanel og smør. Pakk eplene oppå hverandre, slik at de er så høye som mulig i midten. Legg den andre deigen over eplene, og trykk topp- og bunnskorpen sammen. Trim kantene med saks, og la det være litt overheng (ca. 1,5 cm). Brett overhengen over kanten og trykk den sammen. Pynte kanten med en gaffel eller med fingrene.
- 8Sett paien på et stekebrett og stek i 15 minutter. Senk temperaturen til 175 grader Celsius og stek i ytterligere 35–40 minutter, eller til den er gyllen. (Sjekk paien halvveis i steketiden, og dekk kantene med aluminiumsfolie hvis nødvendig.)
- 9Ta paien ut av ovnen og avkjøl på en rist til den er varm. Server med skiver av skarp cheddarost til middag (eller med vaniljeis til dessert).
- 10En dobbelbunns-pai, til 4–6 personer.