Boeuf à la Bourguignonne

Boeuf à la Bourguignonne

Lær hvordan du lager boeuf a la bourguignon, en smakfull fransk gryterett med oksekjøtt og rødvin. Perfekt for helgekosen eller spesielle anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 210 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 3 kopper tørr rødvin
  • 2 kopper storfekraft eller hermetisk buljong
  • 1/4 kopp Marc de Bourgogne eller god kvalitetsbrandy
  • 1 stor løk, hakket
  • 2 små gulrøtter, hakket
  • 4 hvitløksfedd, skivet
  • 1 teskje tørket timian
  • 1 teskje tørket rosmarin
  • 10 hele pepperkorn
  • 12 persillestilker
  • 4 hele nellikspiker
  • 4 allehånde bær
  • 1 laurbærblad
  • 1,4 kg storfekjøtt av chuck, skåret i 5 cm store biter
  • Salt og pepper
  • 1/4 pund skivet bacon (fettet fjernet og satt til side), skåret på langs i 0,5 cm tykke skiver, på tvers i 1,3 cm brede biter
  • 2 ss smør
  • 1 ss olje
  • 1 ss tomatpuré
  • 450 g perleløk
  • 4 ss smør
  • En klype sukker
  • 450 g sjampinjong
  • Beurre Manie (like deler mel og mykt smør, blandet sammen, ca. 1 ss av hver)

Fremgangsmåte

  1. 1I en stor bolle blander du marinadeingredienser og storfekjøtt. Dekk til og la det stå i kjøleskapet over natten. Sil av storfekjøttet, og reserver marinade og grønnsaker hver for seg; tørk kjøttet godt og krydre med salt og pepper. Forvarm ovnen til 135°C (275°F). Dekk bacon og svor med kaldt vann, kok opp og la det småkoke i 3 minutter. Sil av vannet. I en stor gryte, over moderat varme, stek baconlardons i smør og olje, og rør ofte til de er gylne. Bruk en hullsleiv til å overføre lardons til kjøkkenpapir for å renne av. I gryten, over moderat høy varme, bruner du storfekjøttet i baconfettet, i porsjoner. Hell av alt unntatt 1 spiseskje fett fra gryten. Tilsett de reserverte grønnsakene og kok dem under omrøring i 5 minutter. Hell i den reserverte marinadevæsken, tomatpuré, den reserverte baconriven, og smak til med salt og pepper. Kok opp væsken og la det småkoke i ovnen, dekket, i 3 timer. Skum av fett fra gryteretten og sil av kjøtt og grønnsaker, og spar kokevæsken. Sett væsken og kjøttet tilbake i gryten.
  2. 2I mellomtiden lager du grønnsaksdekoren: I en stekepanne dekker du løk med vann, tilsetter 1 spiseskje smør, sukker, salt og pepper etter smak. La løken småkoke til den er nesten mør. Øk varmen til høy og reduser kokevæsken til 2 spiseskjeer. Fortsett å koke løken, rist pannen over varmen, til den er gyllenbrun og glasert. I en panne over moderat høy varme smelter du resten av smøret og tilsetter sopp, salt og pepper etter smak. La soppen koke, og rør ofte, i 7 minutter eller til den er fast. Tilsett løken og soppen i gryten. La væsken i gryten koke opp igjen, og tilsett Beurre Manie litt etter litt, mens du rører konstant, for å jevnt tykne sausen.
  3. 3For å servere: Skje kjøtt og grønnsaker opp i flate serveringsfat.