
Kalkunrull med tranebær- og aprikosfyll
oppskrift på saftig kalkunrullade fylt med søte tranebær og aprikoser, perfekt for festlige anledninger og høytider
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett
Ingredienser
- 1/2 kopp hele mandler
- 2 teskjeer fennikelfrø
- 1/3 kopp konjakk eller annen brandy
- 1/4 kopp vann
- 2/3 kopp tørkede tranebær
- 2/3 kopp tørkede aprikoser (omtrent 8 mellomstore), grovhakket
- 2 mellomstore sjalottløk, finhakket
- 4 spiseskjeer usaltet smør, myknet
- 2 teskjeer kosher-salt, pluss ekstra til krydring
- Nykvernet svart pepper
- 2 spiseskjeer hakkede friske persilleblader
- 2 benfrie, skinnløse kalkunbrysthalvpar, utbanket (omtrent 2,3 til 2,7 kg)
- 2 spiseskjeer vegetabilsk olje
- 3 kopper hvitvin
- 1/2 kopp kyllingbuljong
Fremgangsmåte
- 1Forvarm ovnen til 200 grader Celsius. Fordel mandler og fennikelfrø på et bakepapirkledd stekebrett, og kok opp til de er gylne og aromatiske, ca. 10 minutter. La det avkjøle til romtemperatur. Varm konjakk og vann i en liten kjele, tilsett tranebær og aprikoser, og sett til side til de er oppblåste, ca. 10 minutter.
- 2I en liten foodprosessor, puls mandler og fennikel til de er grovhakket, tilsett deretter frukten og eventuell uabsorbert væske sammen med sjalottløk, smør, 2 teskjeer salt og pepper etter smak, og kjør til frukten og nøttene er grovhakket. Tilsett persille og puls ett eller to ganger til.
- 3Legg kalkunbrystene på et skjærebrett. Del og fordel fruktblandingen jevnt over dem, og la det være en border på ca. 2,5 cm. Rull fra den lange enden av hvert bryst som en julekake, og bind tett med kjøttnor. Krydre rikelig med salt og pepper.
- 4Varm opp en stor stekepanne på middels høy varme, tilsett olje, og varm til den skinner. Brun kalkunrullene, og snu dem av og til, til de er gyllenbrune på alle sider, ca. 8 minutter. Plasser de to rullene på en rist i en stekeplate, og hell 2 kopper av vinen over. Stek uten lokk, til en hurtigtermometer som settes inn i midten av kjøttet viser 74 grader Celsius, ca. 1 time og 10 minutter. Overfør brystene til et skjærebrett, dekk løst med aluminiumsfolie, og la hvile mens du lager sausen.
- 5Sett stekeformen over middels varme på komfyren. Tilsett den resterende koppen vin og rør med en tresleiv for å løsne de brune bitene som sitter fast i bunnen. Tilsett kyllingkraft og kok til det blir sirupsaktig, ca. 5 minutter. Krydre med salt og pepper.
- 6Skjær kalkunen i 2,5 cm tykke skiver og server med stekesaus.