Pepperkakefat og -skål med kandisert valnøttmousse og kanel-sukkerchips

Pepperkakefat og -skål med kandisert valnøttmousse og kanel-sukkerchips

oppskrift på gingerbread-plater og bolle fylt med kandisert valnøttmousse og sprø kanel-sukker chips, perfekt som dessert eller til jul.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1/8 teskje salt
  • 1 teskje kinesisk femkrydder
  • 1/4 teskje malt nellik
  • 1/4 teskje salt
  • 1/2 kopp (1 stang) usaltet smør, myknet
  • 1/3 kopp brunt sukker
  • 1/3 kopp vanlig sukker
  • 1/3 kopp sirup (melasse)
  • 1 stort egg
  • 2 kopper valnøtter
  • 2 store eggehviter
  • 1/2 kopp melis (konfektørsukker)
  • 1/8 teskje cayennepepper
  • Én pose med gelatinpulver (0,25 oz)
  • 1 kopp lønnesirup
  • 3 kopper kremfløte
  • 900 gram melis (konfektørsukker)
  • 1/2 kopp eggehviter
  • Kanel-sukker tortilla chips:
  • Vegetabilsk eller rapsolje til steking
  • 2 kopper sukker
  • 2 ss malt kanel
  • 8 mellomstore mel-tortillas
  • Godteri, som gumdrops, peppermynte og marshmallows, til pynt
  • Non-stick kokespray
  • 2 kopper hvetemel, pluss mer til utbaking
  • 2 ts malt ingefær
  • 1 1/2 ts malt kanel
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • 1/4 ts natron

Fremgangsmåte

  1. 1Spesialutstyr: en ovnssikker serveringsfat og bolle; en kakedekoreringstyllingpose; en frityrgryte, nederlandsk ovn eller kjele.
  2. 2Forvarm ovnen til 175 °C. Spray lett et stort, ovnssikkert fat og en ovnssikker bolle med non-stick matlagingsspray.
  3. 3Bland melet, ingefær, kanel, muskatnøtt, bakepulver, nellik og salt i en middels stor bolle. I en kjøkkenmaskin med flatpisker, pisk sammen smør, brunt sukker og vanlig sukker. Bland inn melasse og egg, og rør deretter inn melet. Pakk inn i plastfolie og la det kjøle seg i kjøleskapet i minst 1 time og opptil 24 timer.
  4. 4Kjevle ut den avkjølte deigen på en melet overflate til ca. 3 mm tykkelse. Dekke forsiktig fatet og bollen med deigen, og trimme bort overflødig deig. Sett i fryseren i 20 minutter.
  5. 5Plasser fatet og bollen på et bakepapirkledd stekebrett og stek til de er lett gyldne i kantene, ca. 18–20 minutter. La avkjøle helt.
  6. 6For den kandiserte valnøtt- og lønnesmøremoussen:
  7. 7Senk ovnstemperaturen til 160 °C. Vend valnøttene, eggehviter, melis, cayennepepper, salt og 1/2 ts kinesisk fem-spice i en bolle til jevnt dekket. Fordel på et bakepapirkledd stekebrett og stek til de er sprø og brune, ca. 20 minutter. Ha dem i en food processor og kjør til finhakket.
  8. 8Dryss gelatin over 60 ml vann i en liten bolle. Sett til side. Varm lønnesirupen i en liten kjele med resten av kinesisk fem-spice. Tilsett gelatinen og visp til den er oppløst. Ta av varmen og la det avkjøle til romtemperatur.
  9. 9I en kjøkkenmaskin med visp, pisk krem på middels hastighet til stive topper dannes. Vend forsiktig inn lønnesirup-blandingen og de finhakkede valnøttene, og pass på å ikke slå ut luften i kremen. Sett i kjøleskapet til den skal brukes.
  10. 10For royal icing:
  11. 11Bland melis og eggehviter i en kjøkkenmaskin med visp. Bland sakte til det er stivt nok til å danne topper; fortsett å piske til icingen er helt hvit, luftig og blank. Bruk en silikonspatel til å overføre icingen til en kakedekoreringstyllingpose, og la den stå i romtemperatur til dekorering av pepperkaken.
  12. 12For kanel- og sukker-tortillachips:
  13. 13Forvarm oljen i en frityrgryte til 190 °C. Alternativt, varm opp 7,5 cm olje i en tungbunnet nederlandsk ovn eller kjele til 190 °C.
  14. 14Bland sukker og kanel i en stor bolle. Kutt tortillalefser i lengder og deretter på tvers, slik at du får små chips.
  15. 15Senk forsiktig tortillalefsene i den varme oljen og stek til de er gyldne, ca. 3–5 minutter. Avhengig av størrelsen på frityrgryten eller kjelen, kan det hende du må gjøre to omganger. Ta opp chipsene med en hullsleiv og legg dem på et bakepapirkledd fat. Vend dem i kanel- og sukkerblandingen til de er godt dekket.
  16. 16For montering: Bruk en kniv eller liten offset-spatel til å fjerne pepperkaken fra fatet og bollen. Fyll bollen med den avkjølte kandiserte valnøtt- og lønnesmørmoussen, og plasser kanel- og sukker-tortillachips rundt bollen. Klipp av tuppen på royal icing-tyllingposen og lag festlige dekorasjoner rundt utsiden av bollen og fatet, og legg til godteri etter ønske. Server og nyt!