
Vegansk safranrisotto
oppskrift på vegan saffron risotto, en kremet og smakfull hovedrett uten animalske produkter. perfekt for en hyggelig middag eller festmåltid.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 40 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 stor purre
- 2. 1 liten fennikelfrøbulb
- 3. 1 kopp tørr hvitvin
- 4. 2 mellomstore gulrøtter, grovhakket
- 5. 1 selleristang, grovhakket
- 6. 3 fedd hvitløk, knust
- 7. Tre 3-tommers strimler med skall fra 1 appelsin
- 8. 4 kvister persille
- 9. 2 kvister timian
- 10. 1 laurbærblad
- 11. Kosher-salt
- 12. 5 hele svarte pepperkorn
- 13. Stor klype safran
- 14. 2 spiseskjeer ekstra virgin olivenolje
- 15. Kosher-salt
- 16. 1 spiseskje tomatpuré
- 17. 1 spiseskje lavsodium soyasaus
- 18. 1 fedd hvitløk, finhakket
- 19. En klype cayennepepper
- 20. 2 kopper Arborio-ris
- 21. 1 kopp tørr hvitvin
- 22. Én 410-grams boks med hele, skrelte plommetomater, drenert og grovhakket
- 23. 1 kopp løst pakket ferske persilleblader, hakket
- 24. 4 spiseskjeer næringsgjær
Fremgangsmåte
- 11. Separér den hvite og den grønne (lyse og mørke) delen av purre, og kutt hver del i to på langs; skyll godt for å fjerne jord. Hakk den grønne toppen grovt, og sett til side til kraften. Skjær den hvite delen i tynne skiver, og sett til side til risottoen. Kutt av toppene på fenniken, og hakk grovt til kraften. Finhakk fenniklen, og sett til side til risottoen.
- 22. Til kraften: Ha vinen, purreløken, fennikeltoppene, gulrøttene, sellerien, hvitløk, appelsinskallet, persillen, timianen, laurbærbladet, 1 teskje salt og pepperkorn i en stor kjele. La det småkoke, og kok, rør av og til, til mesteparten av vinen har fordampet, 6 til 7 minutter. Tilsett 10 kopper vann, og kok opp; skru ned varmen og la det småkoke, til kraften har redusert med omtrent en tredjedel (7 til 8 kopper), i ca. 30 minutter. Sil av, og bruk baksiden av en sleiv til å presse ut overflødig væske fra grønnsakene; kast grønnsakene, og hold kraften varm (eller avkjøl den og oppbevar i kjøleskapet i opptil 3 dager).
- 33. Til risottoen: Tilsett en liten skvett vann til safranen i en liten bolle, og la det blomstre.
- 44. Varm opp oljen i en stor kjele over middels varme. Tilsett de skivede purre, hakket fennikel og en klype salt, og la det småkoke, rør ofte med en tresleiv, til det er mykt, 6 til 7 minutter. Tilsett tomatpuré, soyasaus, hvitløk, 1 teskje salt og cayennepepper, og rør i 1 minutt. Tilsett risen, og rør til den er dekket av væske. Hell i vinen, og la det småkoke, rør kontinuerlig, til vinen er absorbert, ca. 1 minutt. Tilsett 3 kopper av den varme kraften, safranen og blomstringsvannet til risen. La det småkoke, og rør kontinuerlig, til mesteparten av væsken er absorbert, 7 til 8 minutter. Tilsett ytterligere 3 kopper kraft, la det koke opp igjen, og la det småkoke, rør kontinuerlig, til risen er mør, men fortsatt har litt tyggemotstand, 10 til 12 minutter til. I de siste minuttene av kokingen, tilsett tomatene.
- 55. Ta kjelen av varmen. Rør inn halvparten av persillen og 3 spiseskjeer næringsgjær, og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen på risottoen ved å tilsette mer kraft etter behov. Hell over i et serveringsfat, og dryss med resten av persillen og 1 spiseskje næringsgjær.