
Grillet laks med sushiris-bolle
Lær hvordan du lager en smakfull grill laks sushi-ris bolle. Perfekt for en sunn og mettende middag eller lunsj. Enkelt å lage og full av smak!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 2
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 ss wasabapulver
- 2. 2 ss vann
- 3. 1 ¼ kopp hjemmelaget ponzusaus, oppskrift følger, eller ferdigkjøpt ponzusaus
- 4. ¼ kopp sake
- 5. 2 ss revet ingefær
- 6. 450 g laksefilet med midtparti, delt i 4 like deler
- 7. 340 g asparges, endene trimmet
- 8. 2 ss vegetabilsk olje
- 9. 4 ts sesamfrø
- 10. 4 kopper varm sushiris, oppskrift følger
- 11. 2 ts sesamolje
- 12. 3 grønne løk, hakket
- 13. 1 avokado, kjernet, skrelt og skåret i 1/2-tommers terninger
- 14. 1 engelsk agurk, skåret i matchstikkstykker
- 15. ¼ kopp syltet ingefær, skivet
- 16. 1 sitron, revet skall
- 17. ½ kopp mirin
- 18. ½ kopp fersk sitronsaft
- 19. 6 ss soyasaus
- 20. ½ kopp sukker
- 21. 1 ss finhakket grønn løk
- 22. 2 kopper kortkornet ris
- 23. 2 kopper vann
- 24. ¼ kopp riseddik
- 25. 2 ½ ss sukker
- 26. 1 ss mirin
- 27. ¾ ts salt
Fremgangsmåte
- 11. For å lage sausen, bland wasabipulver og vann i en kjele og la det blomstre i 5 minutter. Tilsett 3/4 kopp ponzu, sake og revet ingefær, og kok opp over høy varme. Skru ned varmen til middels-lav og la det småkoke til sausen er redusert til halvparten, omtrent 10 minutter.
- 22. I mellomtiden plasseres fisken og aspargesen i en stor ildfast form. Hell resten av ponzusausen og oljen over fisken og aspargesen, og vend forsiktig slik at det blir jevnt dekket. La det stå i 10 minutter.
- 33. I en liten stekepanne ristes sesamfrøene over middels varme, og ristes hyppig i pannen, til de er lett fargede, 3 til 4 minutter. Hell umiddelbart over på en tallerken for å avkjøle. Sett en grillpanne på middels varme til den er varm. Løft aspargesen ut av marinaden, legg den i pannen og stek, vendende av og til, til den er sprø og mør, ca. 3 minutter. Overfør aspargesen til en tallerken og dekk med aluminiumsfolie, blank side ned, for å holde den varm. Løft fisken ut av marinaden og legg den i grillpannen. Stek, vend én gang, til den blir ugjennomsiktig og begynner å flake seg, 2 til 3 minutter på hver side.
- 44. For å servere, fordel risen i 4 boller. Topp med et stykke fisk og litt asparges. Hell 1/4 kopp saus over fisken i hver bolle. Pynt hver servering med sesamolje, grønn løk, avocado, agurk, syltet ingefær og sesamfrø.
- 55. I en bolle blandes alle ingrediensene, og røres til sukkeret er oppløst. Oppbevares i en lukket beholder i kjøleskapet; den vil holde i opptil 1 måned.
- 66. Legg risen i en bolle. Tilsett kaldt vann til det dekker, og vask risen godt ved å gni den mellom hendene, deretter sil av vannet. Gjenta to ganger til. Hell risen i en sil for å renne av.
- 77. Plasser den skylte risen og 2 kopper vann i en kjele på 2 til 3 liter. Kok opp over høy varme, skru ned varmen til lav, dekk til og la det småkoke i 20 minutter. Slå av varmen og la risen stå i 10 minutter.
- 88. I en liten panne varmes eddik, sukker, mirin og salt over middels varme til sukkeret er oppløst. Ta av varmen.
- 99. Hell den kokte risen ut i en stor trespade eller plastskje, og hell eddikblandingen jevnt over risen. Vend inn væsken med en trespade. Samtidig blåser du forsiktig på risen for å få frem glansen i kornene. Fortsett å blåse og vende til risen har absorbert all væsken. Dekk med et fuktig klede og la det stå til det er klart til bruk. Det kan oppbevares ved romtemperatur i opptil 4 timer.