Klassisk italiensk lasagne

Klassisk italiensk lasagne

Lær å lage en deilig klassisk italiensk lasagne med lag av kjøttsaus, béchamelsaus og ost. En perfekt hovedrett for hele familien.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 75 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 5 spiseskjeer usaltet smør, pluss 2 spiseskjeer til lasagnen
  • 2. 1/2 kopp hvetemel
  • 3. 4 kopper helmelk, romtemperert
  • 4. En klype nyrevet muskatnøtt
  • 5. 1 1/2 kopper tomatsaus, oppskrift følger
  • 6. Salt og hvit pepper
  • 7. 1/4 kopp ekstra virgin olivenolje
  • 8. 450 gram karbonadedeig av storfe
  • 9. Salt og pepper
  • 10. 1 1/2 kilo ricottaost
  • 11. 3 store egg
  • 12. 1 kilo lasagneplater, kokt al dente
  • 13. 2 pakker (10 unser hver) frossen hakket spinat, tint og presset tørr
  • 14. 3 kopper revet mozzarella
  • 15. 1/4 kopp nyrevet Parmesan
  • 16. 1/2 kopp ekstra virgin olivenolje
  • 17. 1 liten løk, hakket
  • 18. 2 fedd hvitløk, hakket
  • 19. 1 stilk selleri, hakket
  • 20. 1 gulrot, hakket
  • 21. Havsalt og nykvernet svart pepper
  • 22. 2 bokser (32 unser) knuste tomater
  • 23. 2 tørkede laurbærblader
  • 24. 4 spiseskjeer usaltet smør, valgfritt

Fremgangsmåte

  1. 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
  2. 2Forvarm ovnen til 190 grader Celsius (375 grader Fahrenheit).
  3. 3Bechamelsaus:
  4. 4I en kjele på 2 liter smelter du 5 spiseskjeer smør over middels varme. Når smøret er helt smeltet, tilsetter du melet og visper til det er glatt, ca. 2 minutter. Gradvis tilsetter du melken, mens du visper kontinuerlig for å unngå klumper. La sausen småkoke og visp jevnlig over middels varme til den er tykk, glatt og kremete, ca. 10 minutter. Sausen skal være tykk nok til å dekke baksiden av en tresleiv. Ta kjelen av varmen og tilsett muskatnøtt og tomatsaus. Rør godt sammen og smak til med krydder. Sett til side og la den avkjøle helt.
  5. 5I en stekepanne varmer du opp ekstra virgin olivenolje. Når oljen nesten begynner å ryke, tilsetter du karbonadedeigen og krydrer med salt og pepper. Brun kjøttet, og del opp eventuelle store klumper, til det ikke lenger er rosa. Ta av varmen og sil av overflødig fett. La det avkjøle helt.
  6. 6I en middels stor bolle blander du ricotta og egg grundig. Krydre med salt og pepper. Sett til side.
  7. 7I bunnen av en 33 x 23 cm ildfast form fordeler du en tredjedel av bechamelsausen. Legg pastaplater side om side for å dekke bunnen av formen. Fordel jevnt et lag av ricottablandingen, deretter et lag med spinat. Legg et nytt lag med pastaplater, og fordel deretter kjøttdeigen over. Strø halvparten av mozzarellaosten over kjøttet. Fordel en tredjedel av bechamelsausen igjen. Legg et siste lag med pastaplater, og dekk med resten av bechamelsausen, mozzarella og parmesan. Skjær de resterende 2 spiseskjeene smør i 0,5 cm terninger og legg på toppen av lasagnen.
  8. 8Dekk en stor bakeplate med aluminiumsfolie. Plasser lasagnen oppå, dekk til og sett midt i ovnen. Stek til toppen bobler, ca. 30 minutter. Fjern dekselet og stek videre i ca. 15 minutter.
  9. 9I en stor gryte eller en nederlandsk ovn varmer du opp olje over middels høy varme. Tilsett løk og hvitløk og sautér til de er myke og gjennomsiktige, ca. 5–10 minutter. Tilsett selleri og gulrøtter, og krydre med salt og pepper. Sautér til alle grønnsakene er myke, ca. 5–10 minutter. Tilsett tomater og laurbærblad, og la det småkoke uten lokk på lav varme i 1 time eller til sausen er tykk. Ta ut laurbærbladene og smak til med krydder. Hvis sausen fortsatt smaker syrlig, tilsett usaltet smør, en spiseskje av gangen, for å runde av smaken.
  10. 10Hell halvparten av tomatsausen i en food processor og kjør til den er glatt. Gjør det samme med resten av sausen.
  11. 11Hvis du ikke bruker opp all sausen, la den avkjøle helt og hell i porsjoner på 1–2 kopper i fryseposer. Den kan oppbevares i fryseren i opptil 6 måneder.