
Blomkålgrateng
Lær hvordan du lager en deilig blomkålsgrateng med enkel oppskrift. Perfekt som hovedrett eller tilbehør. Enkel å lage og smakfull.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1 stor blomkål (ca. 1,4 kg), delt i store buketter
- Kosher-salt
- 4 ss usaltet smør (1/2 pinne), delt
- 3 ss hvetemel
- 2 kopper varm melk
- 1/2 ts nykvernet svart pepper
- 1/4 ts revet muskatnøtt
- 3/4 kopp nyrevet Gruyère, delt
- 1/2 kopp nyrevet Parmesan
- 1/4 kopp ferske brødsmuler
Fremgangsmåte
- 1Se hvordan du lager denne oppskriften.
- 2Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.
- 3Kok blomkålbukettene i en stor kjele med kokende, saltet vann i 5 til 6 minutter, til de er møre, men fortsatt faste. Sil av vannet.
- 4I mellomtiden smelter du 2 spiseskjeer smør i en middels stor kjele på lav varme. Tilsett melet, og rør konstant med en tresleiv i 2 minutter. Hell den varme melken i smør- og melblandingen og rør til det begynner å koke. La det koke under konstant visping i 1 minutt, eller til det tykner. Ta kjelen av varmen, og tilsett 1 teskje salt, pepper, muskatnøtt, 1/2 kopp Gruyère og Parmesanosten.
- 5Hell en tredjedel av sausen i bunnen av en ildfast form på ca. 20 x 28 x 5 cm. Legg de avdryppede blomkålbukettene oppå, og fordel resten av sausen jevnt over. Bland brødsmulene med den resterende 1/4 koppen Gruyère og strø over. Smelt de resterende 2 spiseskjeene smør og drypp over gratengen. Strø over salt og pepper. Stek i 25 til 30 minutter, til toppen er gyllenbrun. Server varm eller i romtemperatur.