Moussaka

Moussaka

oppskrift på moussaka, en smakfull gresk rett med lag av kjøttsaus, aubergine og béchamelsaus. perfekt for en middagsmiddag eller helgekos.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 90 minutter
Porsjoner: 6
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 2 auberginer, skåret på langs i skiver på ca. 0,6 cm tykkelse
  • 2. 4 spiseskjeer rapsolje, delt
  • 3. Koshersalt og nykvernet svart pepper etter smak
  • 4. 1 middels stor løk, hakket
  • 5. 450 gram kjøttdeig av storfe (80 prosent magert)
  • 6. 1 spiseskje hakket hvitløk
  • 7. 2 teskjeer italienske krydderurter
  • 8. 1 teskje malt kanel, delt
  • 9. 1 (800 g) boks knuste tomater
  • 10. 2 spiseskjeer usaltet smør
  • 11. 2 spiseskjeer hvetemel
  • 12. 1 ½ kopp melk, romtemperert
  • 13. ¼ kopp revet Parmesanost
  • 14. 2 spiseskjeer hakket frisk persille, til pynt

Fremgangsmåte

  1. 11. Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.
  2. 22. Legg auberginen i ett lag på to bakeplater (ca. 23 x 38 cm). Pensle begge sider med 3 spiseskjeer rapsolje og krydre med salt og pepper. Stek til den er gyllenbrun og myk, ca. 10–15 minutter.
  3. 33. I en stor stekepanne over middels høy varme, tilsett den resterende spiseskjeen rapsolje og løken, og kok til den er myk, ca. 3 minutter. Tilsett kjøttet, og bruk en tresleiv for å bryte det opp i mindre biter. Ha i hvitløk, italienske krydder, 1/2 teskje kanel, salt og pepper. Rør inn tomatene og la det småkoke til sausen er tykk og smakene har blandet seg, ca. 20–25 minutter. Smak til og juster krydderet med salt og pepper etter behov.
  4. 44. I en liten kjele over middels varme, smelt smøret. Visp inn melet og kok i 2 minutter. Spe sakte inn melken under omrøring, krydre med salt, pepper og den resterende 1/2 teskje kanel. La det småkoke til sausen er tykk, omtrent som pannekakerøre.
  5. 55. Legg et lag aubergine i en 23 x 23 cm ildfast form. Fordel kjøttfyllet jevnt over. Legg et nytt lag aubergine oppå, og reserver resten av auberginen til oppskrift på auberginedip til neste runde. Hell béchamelsausen over og dryss med ost. Stek til det er gyllent og boblende, ca. 25–30 minutter. Ta ut av ovnen og la hvile i 10 minutter. Pynt med persille før servering.