Ham, Cheddar og Potetgrateng
Lær hvordan du lager en deilig ham, cheddar og potetgrateng med denne enkle oppskriften. Perfekt for en smakfull middag eller festmåltid.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 1/2 kopper kyllingbuljong
- 2. 1/2 kopp tung (dobbel) fløte
- 3. 3 fedd hvitløk
- 4. 5 eller 6 ferske salvieblader, hakket, eller 1 teskje tørket salvie
- 5. 1 midtskåret skinkestek, ca. 570 gram, eller 570 gram god kvalitet stekt skinke, skåret i skiver ca. 1/2 tomme tykke
- 6. 4 store bakepoteter, ca. 1,4 kg totalt, skrelt og tynne skiver
- 7. 1/2 pund skarp cheddarost, finrevet
- 8. Nykvernet pepper
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm en ovn til 190 grader Celsius. Smør en grunne ildfast form på ca. 3 liter.
- 2I en liten kjele, kombiner buljong, fløte, hvitløk og salvie. Kok opp, reduser deretter varmen til lav og la det småkoke, uten lokk, i 15 minutter.
- 3I mellomtiden, fjern eventuelt fett fra skinke-steiken, og fjern og kast midtbenet. Kutt skinke-steiken i terninger på ca. 1,5 cm.
- 4Legg en tredjedel av potetene i et lag i bunnen av den forberedte formen. Topp med halvparten av den hakkede skinken og en tredjedel av den revne osten.
- 5Gjenta lagene med poteter, skinke og ost. Topp med resten av potetene og resten av osten.
- 6Ta ut buljong- og fløteblandingen fra varmen. Fjern og kast hvitløksfeddene.
- 7Smak til blandingen med pepper, og hell den over de lagdelte grønnsakene, og fordel den så jevnt som mulig.
- 8Stek, uten lokk, til potetene er møre når de stikkes med en kniv, og toppen er gyllenbrun, omtrent 1 time.
- 9Ta ut formen av ovnen og la den stå i ca. 5 minutter før servering.