Ham, Cheddar og Potetgrateng

Ham, Cheddar og Potetgrateng

Lær hvordan du lager en deilig ham, cheddar og potetgrateng med denne enkle oppskriften. Perfekt for en smakfull middag eller festmåltid.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1 1/2 kopper kyllingbuljong
  • 2. 1/2 kopp tung (dobbel) fløte
  • 3. 3 fedd hvitløk
  • 4. 5 eller 6 ferske salvieblader, hakket, eller 1 teskje tørket salvie
  • 5. 1 midtskåret skinkestek, ca. 570 gram, eller 570 gram god kvalitet stekt skinke, skåret i skiver ca. 1/2 tomme tykke
  • 6. 4 store bakepoteter, ca. 1,4 kg totalt, skrelt og tynne skiver
  • 7. 1/2 pund skarp cheddarost, finrevet
  • 8. Nykvernet pepper

Fremgangsmåte

  1. 11. Forvarm en ovn til 190 grader Celsius. Smør en grunne ildfast form på ca. 3 liter.
  2. 2I en liten kjele, kombiner buljong, fløte, hvitløk og salvie. Kok opp, reduser deretter varmen til lav og la det småkoke, uten lokk, i 15 minutter.
  3. 3I mellomtiden, fjern eventuelt fett fra skinke-steiken, og fjern og kast midtbenet. Kutt skinke-steiken i terninger på ca. 1,5 cm.
  4. 4Legg en tredjedel av potetene i et lag i bunnen av den forberedte formen. Topp med halvparten av den hakkede skinken og en tredjedel av den revne osten.
  5. 5Gjenta lagene med poteter, skinke og ost. Topp med resten av potetene og resten av osten.
  6. 6Ta ut buljong- og fløteblandingen fra varmen. Fjern og kast hvitløksfeddene.
  7. 7Smak til blandingen med pepper, og hell den over de lagdelte grønnsakene, og fordel den så jevnt som mulig.
  8. 8Stek, uten lokk, til potetene er møre når de stikkes med en kniv, og toppen er gyllenbrun, omtrent 1 time.
  9. 9Ta ut formen av ovnen og la den stå i ca. 5 minutter før servering.