Ukrainsk påskebrød

Ukrainsk påskebrød

oppskrift på ukrainsk påskebrød med trinnvise instruksjoner, tips for perfekt resultat og kulturell bakgrunn. lag deilig påskebrød hjemme!

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 165 minutter
Porsjoner: 10
bakeverk

Ingredienser

  • 2 pakker (4 1/2 teskjeer) tørrgjær
  • 12 kopper pluss 1 spiseskje siktet hvetemel
  • 1 spiseskje sukker, pluss 2/3 kopp
  • 2 til 3 spiseskjeer lunkent vann
  • 2 kopper melk, lunkent (100 til 110 grader Fahrenheit)
  • 3 store egg pluss 8 store eggeplommer, pluss 3 store egg delt i plommer og hviter, romtempererte
  • 1/4 teskje salt
  • 1 teskje ren vaniljeekstrakt
  • 1 sitron, revet skall
  • 1 appelsin, revet skall
  • 3 spiseskjeer rom eller brandy
  • 8 spiseskjeer (1 stang) usaltet smør, smeltet, pluss mer til smøring av former
  • 1/2 kopp vegetabilsk olje eller solsikkeolje

Fremgangsmåte

  1. 1I en middels stor bolle, bland gjær, 1 spiseskje mel, 1 spiseskje sukker og 2 til 3 spiseskjeer varmt vann (40–43°C). Bland til det er glatt. Sett bollen til side til blandingen er boblende, ca. 10–15 minutter.
  2. 2Tilsett 4 kopper mel og melk i gjærblandingen. Bruk en tresleiv og bland godt til det er jevnt fordelt. Dekk med plastfolie og la heve ved romtemperatur til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  3. 3I bolle med en kraftig elektrisk mikser utstyrt med visp, pisk 3 egg, 8 eggeplommer og 2/3 kopp sukker til lys og blekgul, ca. 5 minutter. Tilsett blandingen i den hevede deigen. Tilsett salt, vaniljeekstrakt, sitrusskall, rom eller brandy, smeltet smør og vegetabilsk olje. Pisk på middels hastighet til alt er godt blandet.
  4. 4Fjern vispevedlegget fra maskinen, og fest med eltekrok. Med mikseren på middels-lav hastighet, tilsett gradvis nok av de resterende 8 koppene mel til deigen slipper sidene av bollen. Overfør deigen til en ren arbeidsflate. Elt deigen, og tilsett mer mel om nødvendig, til den er glatt og elastisk, ca. 5–10 minutter. Overfør deigen til en stor bolle og dekk med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie. Plasser den på et varmt sted, vekk fra trekk, og la den heve til dobbel størrelse, 1–2 timer.
  5. 5Plasser risten i den nederste to tredjedel av ovnen og varm opp til 175°C (350°F).
  6. 6Smør to runde kakeformer på 23 cm i diameter. Klipp ut to stykker vokspapir som er ca. 5 cm lengre enn omkretsen på kakeformene. Brett disse i to på langs for å lage dobbel tykkelse. Legg ett stykke i hver kakeform, og trykk det fast i smøret. Kantene skal strekke seg 7–10 cm over kanten på kakeformen. Lukk 2 cm flappen med mer smør.
  7. 7Når deigen har doblet seg i volum, slå den ned og sett til side en tredjedel av deigen i en middels stor bolle dekket med plastfolie, til dekorasjoner. Del de resterende to tredjedeler jevnt mellom kakeformene. Plasser bollen og formene med deig på et varmt sted for å heve i ca. 30 minutter.
  8. 8På en ren arbeidsflate former du den reserverte deigen til ønskede motiver som kors, rosetter, fugler, flette, scrolls osv. Hold eventuell ubrukt deig dekket med plast for å forhindre at den tørker ut. Pensle overflaten av den hevede deigen i formene med 3 lett piskede eggehviter. Fest dekorative deigornamenter med en tannpirker om nødvendig. La heve i et varmt rom til de nesten når toppen av formene, ca. 20–30 minutter.
  9. 9I en liten bolle, visp sammen de resterende 3 eggeplommene og 1 spiseskje vann. Pensle brøddeigen med eggeblandingen. Stek i 10 minutter, senk ovnstemperaturen til 165°C (325°F), og stek videre i 50 minutter. Avkjøl brødet i formene i 30 minutter. Når brødet er avkjølt, men fortsatt varmt, fjern det forsiktig fra formene og plasser det på en rist for avkjøling.