Spaghetti og kjøttboller

Spaghetti og kjøttboller

Lær hvordan du lager klassisk spaghetti og kjøttboller. En enkel oppskrift som passer til enhver anledning. Perfekt for hele familien.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1. 6 bokser (ca. 794 gram) hele tomater i juice (helst San Marzano)
  • 2. 2 mellomstore løk, hakket
  • 3. 1/2 kopp ekstra virgin olivenolje
  • 4. 6 hvitløksfedd, finhakket
  • 5. 2 mellomstore løk, finhakket
  • 6. 1/4 kopp ekstra virgin olivenolje
  • 7. 10 hvitløksfedd, finhakket
  • 8. 3 kopper brød som er gammelt, revet i biter
  • 9. 3 kopper helmelk
  • 10. 6 store egg
  • 11. 2 kopper revet Parmigiano-Reggiano (ca. 113 gram)
  • 12. 1/3 kopp finhakket flatbladpersille
  • 13. 1/4 kopp finhakket oregano eller 1 teskje tørket, smuldret
  • 14. 1 spiseskje revet sitronskall
  • 15. 680 gram kalvekjøttdeig
  • 16. 680 gram svinekjøttdeig
  • 17. 680 gram storfekjøttdeig (ikke magert)
  • 18. 1 kopp oliven- eller vegetabilsk olje
  • 19. 900 gram tørket spaghetti
  • 20. Tilbehør: revet Parmigiano-Reggiano
  • 21. Utstyr: en stor, tung, ikke-reaktiv gryte på 12 til 16 liter eller to mindre ikke-reaktive gryter; en pastapott på 6 til 8 liter med pastasteamer for koking av spaghetti i to omganger.

Fremgangsmåte

  1. 11. Lag sausen: Sil tomatene, og reserver saften i en stor bolle. Knus tomatene med hendene og tilsett i saften. Kok løk i olje i en gryte over middels varme, rør av og til, til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og kok, rør av og til, til det er mykt, ca. 2 minutter. Rør inn tomater med saften, 4 teskjeer salt og 1 teskje pepper. La sausen småkoke, uten lokk, og rør av og til, til den er litt tykkere, 45 minutter til 1 time. Smak til med salt.
  2. 22. Sil tomatene, og reserver saften i en stor bolle. Knus tomatene med hendene og tilsett i saften.
  3. 33. Kok løk i olje i en gryte over middels varme, rør av og til, til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og kok, rør av og til, til det er mykt, ca. 2 minutter. Rør inn tomater med saften, 4 teskjeer salt og 1 teskje pepper. La sausen småkoke, uten lokk, og rør av og til, til den er litt tykkere, 45 minutter til 1 time. Smak til med salt.
  4. 44. Lag kjøttboller mens sausen småkoker: Kok løk i ekstra virgin olivenolje i en tung stekepanne på 12 tommer over middels varme, rør av og til, til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og kok, rør av og til, til det er mykt, ca. 3 minutter. Overfør til en stor bolle for avkjøling. Bløtlegg brød i melk i en annen bolle til det er mykt, ca. 5 minutter. Klem brødet godt for å fjerne overflødig melk, og kast melken. Rør sammen den avkjølte løken, brødet, egg, parmesan, persille, oregano, sitrusskall, 5 ½ teskjeer salt og 1 ½ teskje pepper til det er godt blandet. Tilsett kjøttdeigen i brødblandingen, og bland forsiktig med hendene til det akkurat er kombinert (ikke overarbeid). Form kjøttblandingen til ca. 70 baller på 1 ½ tommer med fuktede hender, og legg dem på 2 store bakeplater eller i dype bakeformer. Varm opp olivenolje eller vegetabilsk olje (1 kopp) i en tung stekepanne på 12 tommer (helst non-stick) over middels høy varme til den er varm, men ikke røykende. Brun kjøttbollene i 4 eller 5 omganger (uten å overfylle pannen), og snu dem ofte, ca. 5 minutter per batch. Legg dem tilbake på bakeplatene. Tilsett kjøttbollene i sausen og la dem småkoke forsiktig, dekket, og rør av og til, til de er gjennomkokte, 20 til 30 minutter. (Hvis pannen ikke er stor nok, del kjøttbollene og sausen mellom to panner.)
  5. 55. Kok løk i ekstra virgin olivenolje i en tung stekepanne på 12 tommer over middels varme, rør av og til, til de er myke, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og kok, rør av og til, til det er mykt, ca. 3 minutter. Overfør til en stor bolle for avkjøling.
  6. 66. Bløtlegg brød i melk i en annen bolle til det er mykt, ca. 5 minutter. Klem brødet godt for å fjerne overflødig melk, og kast melken.
  7. 77. Rør sammen den avkjølte løken, brødet, egg, parmesan, persille, oregano, sitrusskall, 5 ½ teskjeer salt og 1 ½ teskje pepper til det er godt blandet. Tilsett kjøttdeigen i blandingen, og bland forsiktig med hendene til det akkurat er kombinert (ikke overarbeid).
  8. 88. Form kjøttblandingen til ca. 70 baller på 1 ½ tommer med fuktede hender, og legg dem på 2 store bakeplater eller i dype bakeformer.
  9. 99. Varm opp olivenolje eller vegetabilsk olje (1 kopp) i en tung stekepanne på 12 tommer over middels høy varme til den er varm, men ikke røykende. Brun kjøttbollene i 4 eller 5 omganger (uten å overfylle pannen), og snu dem ofte, ca. 5 minutter per batch. Legg dem tilbake på bakeplatene.
  10. 1010. Tilsett kjøttbollene i sausen og la dem småkoke forsiktig, dekket, og rør av og til, til de er gjennomkokte, 20 til 30 minutter. (Hvis pannen ikke er stor nok, del kjøttbollene og sausen mellom to panner.)
  11. 1111. Kok pasta: Kok spaghetti i to omganger i en pastainnsats i kokende, saltet vann (3 spiseskjeer salt for 6 liter vann) til den er akkurat al dente, og sil av vannet. Vend hver batch med litt av sausen i en stor serveringsskål. Server med kjøttboller, resten av sausen og revet ost.
  12. 1212. Kok spaghetti i to omganger i en pastainnsats i kokende, saltet vann (3 spiseskjeer salt for 6 liter vann) til den er akkurat al dente, og sil av vannet.
  13. 1313. Server med kjøttboller, resten av sausen og revet ost.