
Eple- og plommetærte
Lær hvordan du lager en deilig apple and prune tart med denne enkle oppskriften. Perfekt som dessert til helgen eller spesielle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert
Ingredienser
- 1. 1 2/3 kopper hvetemel
- 2. 1 1/2 teskjeer sukker
- 3. 3/4 teskje salt
- 4. 1 1/4 staver kaldt usaltet smør, i biter
- 5. 4 til 5 spiseskjeer isvann
- 6. 1/3 kopp vann
- 7. 2 spiseskjeer Calvados
- 8. 1 kopp pitted plommer, pakket (ca. 200 g), delt i to
- 9. 1 teskje kanel
- 10. En klype malt nellik
- 11. 5 spiseskjeer hvetemel
- 12. 3/4 kopp sukker
- 13. 2 pund syrlige grønne epler (ca. 5 stk.)
- 14. 1 1/2 spiseskjeer fersk sitronsaft
- 15. 1/2 kopp hakkede valnøtter, ristet
- 16. 1 spiseskje helmelk
- 17. 1 spiseskje sukker
Fremgangsmåte
- 11. Lag deigen: Puls sammen mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett smør og puls til blandingen ligner grovt mel. Strø i 4 spiseskjeer iskaldt vann og puls til deigen begynner å samle seg, tilsett resten av vannet hvis nødvendig. Vend deigen ut på en lett melet overflate og kna 4 eller 5 ganger. Form deigen til en disk og la den hvile i plastfolie i kjøleskapet i 30 minutter.
- 22. Lag deigen: Puls sammen mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett smør og puls til blandingen ligner grovt mel. Strø i 4 spiseskjeer iskaldt vann og puls til deigen begynner å samle seg, tilsett resten av vannet hvis nødvendig. Vend deigen ut på en lett melet overflate og kna 4 eller 5 ganger. Form deigen til en disk og la den hvile i plastfolie i kjøleskapet i 30 minutter.
- 33. Lag fyllet: La vann, Calvados og plommer småkoke, uten lokk, til mesteparten av væsken er absorbert, ca. 10 minutter. Ta av varmen og avkjøl. Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Rør sammen kanel, nellik, 2 ss mel og 1/2 kopp sukker. Skrell og kjern ut eplene og skjær dem i 1/2-tommers båter. Del båtene i to og vend dem i kanelblandingen. Tilsett sitronsaft og vend godt for å dekke. Finhakk valnøtter sammen med resten av melet og sukkeret i en food processor.
- 44. La vann, Calvados og plommer småkoke, uten lokk, til mesteparten av væsken er absorbert, ca. 10 minutter. Ta av varmen og avkjøl.
- 55. Forvarm ovnen til 200°C (400°F).
- 66. Rør sammen kanel, nellik, 2 ss mel og 1/2 kopp sukker.
- 77. Skrell og kjern ut eplene og skjær dem i 1/2-tommers båter. Del båtene i to og vend dem i kanelblandingen. Tilsett sitronsaft og vend godt for å dekke.
- 88. Finhakk valnøtter sammen med resten av melet og sukkeret i en food processor.
- 99. Monter og stek terte: Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en oval på ca. 35 x 45 cm. Rull deigen løst rundt en melet kjevle og rull ut på et stort smurt bakepapirkledd stekebrett. Strø valnøttblandingen over deigen, og la en kant på 6-8 cm være igjen. Rør inn de stekte plommene i epleblandingen og legg det jevnt over valnøttblandingen, og pass på å legge plommene mellom eplebitene. Brett deigen over frukten for å danne folder. Pensle toppen av deigen med melk og strø over sukker. Stek terte, løst dekket med aluminiumsfolie, midt i ovnen i 30 minutter. Fjern folien og stek videre til skorpe og frukt er gyldne og saften bobler, ca. 30 minutter til. Avkjøl terte på stekebrettet på en rist i minst 20 minutter før servering.
- 1010. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en oval på ca. 35 x 45 cm. Rull deigen løst rundt en melet kjevle og rull ut på et stort smurt bakepapirkledd stekebrett. Strø valnøttblandingen over deigen, og la en kant på 6-8 cm være igjen.
- 1111. Rør inn de stekte plommene i epleblandingen og legg det jevnt over valnøttblandingen, og pass på å legge plommene mellom eplebitene. Brett deigen over frukten for å danne folder. Pensle toppen av deigen med melk og strø over sukker.
- 1212. Stek terte, løst dekket med aluminiumsfolie, midt i ovnen i 30 minutter. Fjern folien og stek videre til skorpe og frukt er gyldne og saften bobler, ca. 30 minutter til. Avkjøl terte på stekebrettet på en rist i minst 20 minutter før servering.