Eple- og plommetærte

Eple- og plommetærte

Lær hvordan du lager en deilig apple and prune tart med denne enkle oppskriften. Perfekt som dessert til helgen eller spesielle anledninger.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 70 minutter
Porsjoner: 8
dessert

Ingredienser

  • 1. 1 2/3 kopper hvetemel
  • 2. 1 1/2 teskjeer sukker
  • 3. 3/4 teskje salt
  • 4. 1 1/4 staver kaldt usaltet smør, i biter
  • 5. 4 til 5 spiseskjeer isvann
  • 6. 1/3 kopp vann
  • 7. 2 spiseskjeer Calvados
  • 8. 1 kopp pitted plommer, pakket (ca. 200 g), delt i to
  • 9. 1 teskje kanel
  • 10. En klype malt nellik
  • 11. 5 spiseskjeer hvetemel
  • 12. 3/4 kopp sukker
  • 13. 2 pund syrlige grønne epler (ca. 5 stk.)
  • 14. 1 1/2 spiseskjeer fersk sitronsaft
  • 15. 1/2 kopp hakkede valnøtter, ristet
  • 16. 1 spiseskje helmelk
  • 17. 1 spiseskje sukker

Fremgangsmåte

  1. 11. Lag deigen: Puls sammen mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett smør og puls til blandingen ligner grovt mel. Strø i 4 spiseskjeer iskaldt vann og puls til deigen begynner å samle seg, tilsett resten av vannet hvis nødvendig. Vend deigen ut på en lett melet overflate og kna 4 eller 5 ganger. Form deigen til en disk og la den hvile i plastfolie i kjøleskapet i 30 minutter.
  2. 22. Lag deigen: Puls sammen mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett smør og puls til blandingen ligner grovt mel. Strø i 4 spiseskjeer iskaldt vann og puls til deigen begynner å samle seg, tilsett resten av vannet hvis nødvendig. Vend deigen ut på en lett melet overflate og kna 4 eller 5 ganger. Form deigen til en disk og la den hvile i plastfolie i kjøleskapet i 30 minutter.
  3. 33. Lag fyllet: La vann, Calvados og plommer småkoke, uten lokk, til mesteparten av væsken er absorbert, ca. 10 minutter. Ta av varmen og avkjøl. Forvarm ovnen til 200°C (400°F). Rør sammen kanel, nellik, 2 ss mel og 1/2 kopp sukker. Skrell og kjern ut eplene og skjær dem i 1/2-tommers båter. Del båtene i to og vend dem i kanelblandingen. Tilsett sitronsaft og vend godt for å dekke. Finhakk valnøtter sammen med resten av melet og sukkeret i en food processor.
  4. 44. La vann, Calvados og plommer småkoke, uten lokk, til mesteparten av væsken er absorbert, ca. 10 minutter. Ta av varmen og avkjøl.
  5. 55. Forvarm ovnen til 200°C (400°F).
  6. 66. Rør sammen kanel, nellik, 2 ss mel og 1/2 kopp sukker.
  7. 77. Skrell og kjern ut eplene og skjær dem i 1/2-tommers båter. Del båtene i to og vend dem i kanelblandingen. Tilsett sitronsaft og vend godt for å dekke.
  8. 88. Finhakk valnøtter sammen med resten av melet og sukkeret i en food processor.
  9. 99. Monter og stek terte: Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en oval på ca. 35 x 45 cm. Rull deigen løst rundt en melet kjevle og rull ut på et stort smurt bakepapirkledd stekebrett. Strø valnøttblandingen over deigen, og la en kant på 6-8 cm være igjen. Rør inn de stekte plommene i epleblandingen og legg det jevnt over valnøttblandingen, og pass på å legge plommene mellom eplebitene. Brett deigen over frukten for å danne folder. Pensle toppen av deigen med melk og strø over sukker. Stek terte, løst dekket med aluminiumsfolie, midt i ovnen i 30 minutter. Fjern folien og stek videre til skorpe og frukt er gyldne og saften bobler, ca. 30 minutter til. Avkjøl terte på stekebrettet på en rist i minst 20 minutter før servering.
  10. 1010. Kjevle ut deigen på en lett melet overflate til en oval på ca. 35 x 45 cm. Rull deigen løst rundt en melet kjevle og rull ut på et stort smurt bakepapirkledd stekebrett. Strø valnøttblandingen over deigen, og la en kant på 6-8 cm være igjen.
  11. 1111. Rør inn de stekte plommene i epleblandingen og legg det jevnt over valnøttblandingen, og pass på å legge plommene mellom eplebitene. Brett deigen over frukten for å danne folder. Pensle toppen av deigen med melk og strø over sukker.
  12. 1212. Stek terte, løst dekket med aluminiumsfolie, midt i ovnen i 30 minutter. Fjern folien og stek videre til skorpe og frukt er gyldne og saften bobler, ca. 30 minutter til. Avkjøl terte på stekebrettet på en rist i minst 20 minutter før servering.