
Røkelaksquiche med grønnkål og basilikum, med sesamfrøbunn
oppskrift på røkelaks quiche med frisk kål, basilikum og en sprø sesamfrøbunn. ideell for en lett lunsj eller middag, full av smaker.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 55 minutter
Porsjoner: 6
forrett
Ingredienser
- 1. 3 ss sesamfrø
- 2. 1 kopp grovmalt speltmel, pluss ekstra til utbaking
- 3. 1/3 kopp usaltet smør
- 4. 1 egg
- 5. Olivenolje eller smør, til smøring
- 6. 1 ss olivenolje eller smør
- 7. 1 stor løk, finhakket
- 8. 1/2 kopp crème fraîche (bruk lettversjon hvis du ønsker)
- 9. 1/2 kopp naturell yoghurt (bruk lettversjon hvis du ønsker)
- 10. 5 frittgående egg
- 11. 1/4 kopp grønnkål, fjern trevlete stilker og finhakk bladene
- 12. 1/2 kopp røkelaks i skiver (helst vill og MSC-sertifisert), revet i små biter
- 13. Bladene fra 1/2 bunt fersk basilikum
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 175°C (350°F). Rist sesamfrøene i en liten tørr stekepanne over middels varme til de er duftende og gylne. Hell dem over på en tallerken og la dem avkjøle. I mellomtiden, smør en 20 cm (8 tommer) rettkantet, løsbunnet paiform eller kakeform (1 tomme dyp) og sett den på et stekebrett. Når sesamfrøene er avkjølt, ha dem og de resterende paideig-ingredienser, sammen med 3 ss vann, i en foodprocessor. Kjør sammen til det dannes fuktige smuler. Alternativt, for å lage for hånd, legg mel og smør i en stor bolle. Ta opp små biter av deigen med fingertuppene og gni tommelen inn i fingrene for å blande ingrediensene, slik at det faller tilbake i bollen. Gjør dette til deigen ligner fine brødsmuler. Rør inn sesamfrøene. Visp lett egget i en liten bolle og bland det godt inn i smulene med en liten kniv til det begynner å danne klumper. Tilsett 3 ss vann for å samle deigen. Dryss en ren arbeidsflate med litt mel og ha deigen ut på den. Samle den til en jevn ball og kjevle ut til en tykkelse på omtrent 2 mm (som en 5-krone), til en sirkel på ca. 21 cm (8 2/3 tommer), litt større enn diameteren på formen. Legg forsiktig deigen i den forberedte formen, og trykk den mot bunnen og kantene. Bruk en liten, skarp kniv til å trimme av overflødig deig rundt kanten, og bruk eventuelle rester til å tette hull eller sprekker om nødvendig. Krøll opp et stykke bakepapir litt større enn formen, og legg det i deigen. Ha keramiske bakebønner eller tørkede bønner oppi, og stek i 20 minutter.
- 2I mellomtiden lager du fyllet. Varm opp olje eller smør i en middels stor panne over lav–medium varme. Tilsett løk og la den koke ned i ca. 10 minutter, eller til den er myk, og rør av og til. I mellomtiden, pisk sammen crème fraîche, yoghurt og egg i en stor bolle til det er godt blandet. Rør inn grønnkål, krydre etter smak, og sett til side.
- 3Etter at paideigen har vært i ovnen i 20 minutter, fjern papiret og bønnene, og sett tilbake formen i ovnen i ytterligere 5 minutter, eller til paibunnen er kokt, bunnen føles sandaktig, og den er lett gyllen. Når den er myk, tar du løken av varmen og lar den avkjøle. Når den er avkjølt, blander du den inn i grønnkålblandingen.
- 4Når paibunnen er kokt, tar du den ut av ovnen og heller i grønnkålblandingen. Legg på røkt laks på toppen. Stek i 35 minutter, eller til laksen får fin farge og quichen er gjennomstekt til midten. Ta ut og la den avkjøle litt. Fjern forsiktig fra formen, del i fire, og pynt med fersk basilikum.

