
Norske smørkjeks
Lær hvordan du lager tradisjonelle norske smørkjeks med denne enkle oppskriften. Perfekt til jul, kaffekosen eller som gave.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 20
bakeverk
Ingredienser
- 1. 3 1/2 kopper hvetemel
- 2. 1/2 teskje bakepulver
- 3. Rundt 1/2 teskje salt
- 4. 3 staver (1 1/2 kopper) usaltet smør, myknet
- 5. 1 kopp sukker
- 6. 1 1/2 teskje vaniljeekstrakt
- 7. 1/2 teskje mandelessens
- 8. 1 stort egg, lett pisket
- 9. Spesialutstyr: en kakepresse utstyrt med en stjerne-, bue-, sirkel- eller båndplate*
Fremgangsmåte
- 11. Forvarm ovnen til 175°C. Sikt sammen mel, bakepulver og salt. Pisk sammen smør, sukker og ekstrakter i en stor bolle med en elektrisk mikser på moderat høy hastighet til det er lyst og luftig, ca. 3 minutter. Tilsett egg og pisk godt. Tilsett melblandingen og bland på lav hastighet til det akkurat er blandet. Del deigen i fire deler, og legg én del i en kokkepresse. Hold pressen litt over de smurte bakearkene, og klem ut deigen for å danne små kaker (følg produsentens instruksjoner), med ca. 7,5 cm mellomrom. Gjenta med resten av deigen. Stek kakene i omganger midt i ovnen til kantene er gylne, ca. 10–15 minutter, og overfør dem deretter med en metallspade til avkjølingsristene.