
Enkle julekjeks
Lær hvordan du lager enkle og deilige julekjeks med vår enkle oppskrift. Perfekt for små og store til jul!
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 25 minutter
Porsjoner: 20
bakeverk
Ingredienser
- 1 kopp (2 staver) usaltet smør, kuttet i biter og avkjølt
- 1/2 kopp sukker
- 1/4 kopp (pakket) lyst brunt sukker
- 2 store eggeplommer
- 2 teskjeer vaniljeekstrakt
- 1 teskje kosher-salt
- 2 teskjeer kanel
- 2 teskjeer ingefær
- 1/2 teskje malt kardemomme, nellik eller muskatnøtt
- 1/4 teskje bakepulver
- 2 kopper pluss 2 spiseskjeer hvetemel, pluss mer til utbaking
- Fargede sukkerkorn eller royal icing (valgfritt; til dekorasjon)
- Ulike kakeutstikkere
Fremgangsmåte
- 1Kjør smøret i en food processor til det er glatt. Tilsett sukker og brunt sukker, og kjør til det er godt blandet inn i smøret, ca. 1 minutt. Tilsett eggeplommer og vanilje; kjør til blandingen er glatt og har en blank overflate, ca. 30 sekunder. Tilsett salt, kanel, ingefær, kardemomme, bakepulver og 2 kopper pluss 2 ss mel; puls til deigen samler seg rundt kniven. Hell ut på en arbeidsflate og kna et par ganger for å innlemme eventuelle smeltede biter. Del deigen i to like deler; form til to flate skiver på ca. 1/2" tykkelse. Pakk inn i plastfolie og la den stå i kjøleskapet til den er fast, 45–60 minutter. La deigen hvile i 5 minutter ved romtemperatur for å myke den litt. Forvarm ovnen til 175°C. Arbeid med én deigskive om gangen, og kjevle ut deigen på en lett melet overflate til ca. 6 mm tykk. Stikk ut småkaker med småkakeutstikkere og legg dem på bakepapirkledde stekebrett, med minst 2,5 cm mellomrom. Strø over sukker, hvis du bruker det, og trykk lett inn for å feste det. Samle opp restene og kjevle ut en gang til. Sett småkakene i kjøleskapet på stekebrettene til de er faste, 5–10 minutter, før de stekes til kantene er gyldne, 12–18 minutter. La dem avkjøle i 5 minutter på stekebrettet, overfør til en avkjølingsrist og la dem avkjøle helt. Hvis du bruker royal icing, pynt de avkjølte småkakene og la dem tørke i 2 timer.
- 2Kjør smøret i en food processor til det er glatt. Tilsett sukker og brunt sukker, og kjør til det er godt blandet inn i smøret, ca. 1 minutt. Tilsett eggeplommer og vanilje; kjør til blandingen er glatt og har en blank overflate, ca. 30 sekunder. Tilsett salt, kanel, ingefær, kardemomme, bakepulver og 2 kopper pluss 2 ss mel; puls til deigen samler seg rundt kniven. Hell ut på en arbeidsflate og kna et par ganger for å innlemme eventuelle smeltede biter. Del deigen i to like deler; form til to flate skiver på ca. 1/2" tykkelse. Pakk inn i plastfolie og la den stå i kjøleskapet til den er fast, 45–60 minutter.
- 3La deigen hvile i 5 minutter ved romtemperatur for å myke den litt.
- 4Forvarm ovnen til 175°C. Arbeid med én deigskive om gangen, og kjevle ut deigen på en lett melet overflate til ca. 6 mm tykk. Stikk ut småkaker med småkakeutstikkere og legg dem på bakepapirkledde stekebrett, med minst 2,5 cm mellomrom. Strø over sukker, hvis du bruker det, og trykk lett inn for å feste det. Samle opp restene og kjevle ut en gang til. Sett småkakene i kjøleskapet på stekebrettene til de er faste, 5–10 minutter, før de stekes til kantene er gyldne, 12–18 minutter. La dem avkjøle i 5 minutter på stekebrettet, overfør til en avkjølingsrist og la dem avkjøle helt.
- 5Hvis du bruker royal icing, pynt de avkjølte småkakene og la dem tørke i 2 timer.
- 6Forberedelse i forkant: Deigen kan lages 1 måned i forveien; fryses i stedet for å kjøles. Småkakene kan stekes 2 uker i forveien (ikke pyntet med royal icing); oppbevares i lufttett beholder og fryses.
- 7Deigen kan lages 1 måned i forveien; fryses i stedet for å kjøles. Småkakene kan stekes 2 uker i forveien (ikke pyntet med royal icing); oppbevares i lufttett beholder og fryses.