Potetsuppe med karamelliserte sjalottløk

Potetsuppe med karamelliserte sjalottløk

Lær hvordan du lager en kremet potetsuppe med søte karamelliserte sjalottløk. Enkel oppskrift for en varmende høstsuppe.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett

Ingredienser

  • 1. 2 hvitløksfedd
  • 8 spiseskjeer ekstra jomfru olivenolje
  • 2 kopper hakket purre
  • 2 kopper hakket løk
  • 1/3 kopp hakket selleri
  • 4 teskjeer malt koriander
  • 1,5 kg russetpoteter, skrellet og skåret i 2 cm biter
  • 8 kopper (eller mer) grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong
  • 2 kopper skivede sjalottløk (ca. 10 store)

Fremgangsmåte

  1. 1Forvarm ovnen til 175°C. Gni hvitløksfeddene med 1 spiseskje olje. Plasser dem i en liten ildfast form; dekk med aluminiumsfolie. Stek til hvitløken er myk, ca. 1 time. Skjær av toppen på hvitløken; klem ut den ristet hvitløken og sett til side. Varm opp 4 spiseskjeer olje i en stor, tykkbunnet kjele over middels lav varme. Tilsett purre, løk og selleri; sautér til de er møre, men ikke brune, ca. 20 minutter. Tilsett koriander; rør i 2 minutter. Tilsett poteter; rør i 2 minutter. Tilsett den røkede hvitløken og 8 kopper kraft; kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til potetene er veldig møre, ca. 20 minutter. La det avkjøle litt. Kjør suppen i blender i porsjoner til den er jevn. (Kan lages dagen før. La den avkjøle litt. Avkjøl, dekk til og sett i kjøleskapet.) Varm opp 3 spiseskjeer olje i en stor stekepanne over middels varme. Tilsett sjalottløk; sautér til den er dyp gyllen, ca. 15 minutter. La suppen småkoke i en stor, tykkbunnet kjele. Tynn ut med mer kraft om ønskelig. Smak til med salt og pepper. Server suppen i boller. Topp med karamelliserte sjalottløk.
  2. 2Forvarm ovnen til 175°C. Gni hvitløksfeddene med 1 spiseskje olje. Plasser dem i en liten ildfast form; dekk med aluminiumsfolie. Stek til hvitløken er myk, ca. 1 time. Skjær av toppen på hvitløken; klem ut den røkede hvitløken og sett til side.
  3. 3Varm opp 4 spiseskjeer olje i en stor, tykkbunnet kjele over middels lav varme. Tilsett purre, løk og selleri; sautér til de er møre, men ikke brune, ca. 20 minutter. Tilsett koriander; rør i 2 minutter. Tilsett poteter; rør i 2 minutter. Tilsett den røkede hvitløken og 8 kopper kraft; kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til potetene er veldig møre, ca. 20 minutter. La det avkjøle litt. Kjør suppen i blender i porsjoner til den er jevn. (Kan lages dagen før. La den avkjøle litt. Avkjøl, dekk til og sett i kjøleskapet.)
  4. 4Varm opp 3 spiseskjeer olje i en stor stekepanne over middels varme. Tilsett sjalottløk; sautér til den er dyp gyllen, ca. 15 minutter.
  5. 5La suppen småkoke i en stor, tykkbunnet kjele. Tynn ut med mer kraft om ønskelig. Smak til med salt og pepper. Server suppen i boller. Topp med karamelliserte sjalottløk.