
Vår favorittfranske løksuppe
oppskrift på vår favoritt franske løksuppe, perfekt for kalde dager. enkel å lage, full av smak, og ideell som forrett eller lett måltid.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1. 5 ss usaltet smør, delt
- 1 ss vegetabilsk olje
- 1,36 kg Vidalia-løk (ca. 1,8 medium løk), delt i to på langs, skrelt og tynne skiver
- 1 ts kosher-salt
- 1/2 ts nykvernet svart pepper
- 1/2 ts granulert sukker
- 3,75 dl tørr hvitvin
- 14,5 dl hjemmelaget storfekraft eller ferdigkjøpt lavsalt storfekraft
- 10 kvister timian
- 2 laurbærblad
- 1 baguette
- 1 hvitløksfedd, delt i to på langs
- 2 ts sherry, helst Fino eller Manzanilla
- 113 g Gruyère-ost, revet (ca. 1 kopp)
- kjøkkenhyssing, seks 8-unse eller fire 16-unse ovnsikre ramekiner eller skåler (valgfritt)
Fremgangsmåte
- 1I en stor nederlandsk ovn eller annen stor kjele smeltes 3 spiseskjeer smør over middels varme. Tilsett olje og løk; kok løken til den er myk, rør av og til, ca. 15 minutter. Tilsett salt, pepper og sukker; fortsett å koke, rør av og til, til løken er dyp gyldenbrun og karamellisert, og reduser varmen litt hvis løken ser ut til å bli for raskt brun, ytterligere 35 til 45 minutter. Tilsett vin og øk varmen til høy. Kok til nesten all væske har fordampet, 8 til 10 minutter. Bind timian og laurbærblad sammen med hyssing. Tilsett buljong og urtekvist i kjelen med løk. Kok opp, reduser til lav varme og la det småkoke, uten lokk, til buljongen er tykk og smakfull, 20 til 30 minutter. Ta av varmen og visp inn de resterende 2 spiseskjeene smør. Smak til og juster krydderet. Sett ovnen på grill. Skjær to skiver baguette på 1/2 tomme (ca. 1,25 cm) per porsjon suppe. Legg baguetteskivene på et stekebrett med kant og rist dem i ovnen til de er sprø og tørre, men ikke brune, ca. 1 minutt per side. Gni den ene siden av hver toast med hvitløksfellen og sett til side. Plasser ramekiner eller ovnsikre skåler på et stekebrett med kant, tilsett 1/2 teskje sherry i bunnen av hver, og øs suppen oppi. Topp hver porsjon med to hvitløksgni toast. Fordel osten over, slik at den dekker brødet og noe av suppen. Overfør forsiktig stekebrettet til ovnen og gratiner til osten er smeltet og bobler, 4 til 8 minutter. (Alternativt, hvis du bruker vanlige suppeskåler: Topp hver hvitløksgni toast med litt ost og sett tilbake i ovnen for å smelte, ca. 2 minutter til. Fordel sherry og suppe i skålene, dryss over resten av osten, og topp hver porsjon med to ostetoaster.)