
Vietnamesisk kyllingsuppe med nudler
Lær å lage en autentisk vietnamesisk kyllingsuppe med nudler. En smakfull og enkel oppskrift som varmer godt i vinterhalvåret.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1 3/1/2–4 pounds kylling
- 1 stor løk, skrelt og delt i to gjennom roten
- 2 mellomstore gulrøtter, skrelt og skåret i 2,5 cm store biter
- 1 selleristang, skåret i 2,5 cm biter
- 900 gram kyllinglår med skinn og bein (lår og lårstykke; omtrent 4 stk.)
- 1/4 teskje kinesisk femkrydder
- 1 teskje revet skrelt ingefær, pluss en 10 cm bit ingefær, skrelt og delt i to på langs
- 1 spiseskje kosher-salt, og mer etter behov
- 1 spiseskje sukker, og mer etter behov
- 2 mellomstore løk, skrelt og delt i to gjennom roten
- 6 cm stang med sitrongress, fjernet den harde ytterkanten, lett knust
- 6 svarte kardemommekapsler, knust
- 4 hele stjerneanis
- 2 kanelstenger
- 6 hele nellikspiker
- 1 spiseskje fiskesaus
- 450 gram tørkede brede risnudler
- 225 gram bønnespirer (ca. 2 kopper)
- Sterke sylteagurkløk, ferske og myke urter som thai-basilikum, mynte eller koriander, limebåter (til servering)
Fremgangsmåte
- 1Kyllingkraft: Bring kylling, løk, gulrøtter, selleri og 5 liter vann til kokepunkt i en stor, tykkbunnet gryte. Skru ned varmen og la det småkoke, av og til skum av, til kraften er smakfull og redusert med en fjerdedel, ca. 2 timer. Sil kraften gjennom en finmasket sikt over en stor bolle; kast faststoffene. (Du skal ha omtrent 4 liter). La det avkjøle, dekk til og sett i kjøleskapet. FORhånd: Kraften kan lages 5 dager i forveien. La den avkjøle, dekk til og oppbevar i kjøleskapet.
- 2Bring kylling, løk, gulrøtter, selleri og vann til kokepunkt i en stor, tykkbunnet gryte. Skru ned varmen og la det småkoke, av og til skum av, til kraften er smakfull og redusert med en fjerdedel, ca. 2 timer.
- 3Sil kraften gjennom en finmasket sikt over en stor bolle; kast faststoffene. (Du skal ha omtrent 4 liter). La det avkjøle, dekk til og sett i kjøleskapet.
- 4FORhånd: Kraften kan lages 5 dager i forveien. La den avkjøle, dekk til og oppbevar i kjøleskapet.
- 5Suppen: Gni kyllinglårene inn med fem-spice pulver, revet ingefær, 1 ss salt og 1 ss sukker; la det stå i 15 minutter. I mellomtiden, varm opp ovnen med grillelementet. Fordel den halve ingefæren og løken på en bakeplate med kant og grill, vend av og til, til de er svarte over det hele, ca. 15–20 minutter. Tilsett sitrongress, kardemomme, stjerneanis, kanel og nellik i løk og ingefær og grill til de er lett brente og dufter godt, ca. 1 minutt. Overfør løk- og ingefærblandingen til en stor, tykkbunnet gryte. Tilsett kyllingkraft og fiskesaus og kok opp. Legg i den krydrede kyllingen, skru ned varmen og la det småkoke til kyllingen er gjennomkokt, 20–25 minutter. Bruk en tang til å overføre kyllingen til en tallerken. La den avkjøle litt, fjern skinn og bein, og kast det. Riv kjøttet i biter. La suppen småkoke videre til den har redusert litt og smakene har konsentrert seg, ca. 50–60 minutter. Smak til med mer salt og/eller sukker, om ønskelig. Sil over i en stor bolle eller en ren gryte.
- 6Kok nudlene etter pakkens anvisning. Bruk tenger eller en hullsleiv til å overføre nudlene til en sil og skyll under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen; sett til side. (Hold gjerne en kjele med kokende vann klar for oppvarming av nudlene senere.) Rett før servering, kok opp vannet til nudlene igjen. Legg nudlene i en finmasket sil og senk den ned i det varme vannet i 30 sekunder for å varme dem opp. Fordel nudlene i varme serveringsskåler, tilsett den revne kyllingen og bønnespirer. Hell den varme suppen over, og fordel jevnt. Server med spicy sylteagurk, urter og limebåter til å presse over.
- 7FORhånd: Kryddersuppe med kylling kan lages 2 dager i forveien. La den avkjøle, dekk til og oppbevar i kjøleskapet. Kok opp før servering.