Polow (persisk ris med pistasj og dill)

Polow (persisk ris med pistasj og dill)

oppskrift på polow, en tradisjonell persisk risrett med pistasj og dill. perfekt som hovedrett eller tilbehør, enkel å lage og full av smak.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 60 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 3 kopper basmatiris (ca. 560 gram)
  • 2. 3 spiseskjeer salt
  • 3. 1/2 teskje safrantråder, smuldret
  • 4. 1/2 kopp naturell yoghurt
  • 5. 1 spiseskje usaltet smør
  • 6. 2/3 kopp fersk dill, hakket
  • 7. 1 kopp skrelte, naturlige pistasjoner (ca. 140 gram), grovhakket
  • 8. Spesialutstyr: 6-liters bred, tung gryte, helst non-stick; bakepapir

Fremgangsmåte

  1. 11. Bruk lokket av gryten som mal, tegn en sirkel på bakepapir og klipp ut. Sett til side. I en stor bolle, skyll risen i flere skift med kaldt vann til vannet er klart. Sil av vannet godt. I en gryte over moderat høy varme, kombiner 4 kvart kaldt vann, ris og salt. Kok opp, reduser deretter varmen til middels og la det koke, uten lokk, i 5 minutter. Sil av vannet godt. I en liten bolle, rør sammen 1/4 kopp varmt vann og safran til det er oppløst. Overfør 1 kopp kokt ris til en middels stor bolle og rør inn yoghurt og 1 spiseskje safranvann (sett til side resten av safranvannet). I en ren gryte over moderat lav varme, smelt smør. Tilsett ris–yogurtblandingen og jevne den ut til et flatt lag. Topp med halvparten av den resterende risen. Strø over halvparten av dill og pistasjenøtter, og legg deretter på resten av risen, løst oppbygd. Strø over resten av dillen og pistasjenøttene, og legg på resten av risen, løst oppbygd i en pyramide. Bruk den runde håndtaket på en tresleiv til å lage 5 eller 6 hull i risen ned til bunnen av gryten, og hell i resten av safranvannet. Dekk risen med det forberedte bakepapiret og deretter med lokket, og damp til den er mør og en skorpe har dannet seg på bunnen, ca. 15 til 20 minutter. Skje den løse risen forsiktig over på et serveringsfat uten å forstyrre bunnskorpen. Dypp bunnen av pannen i en stor bolle med kaldt vann i 30 sekunder for å løsne skorpen. Bruk en spatel eller tresleiv til å løfte skorpen opp og legge den oppå risen.