Persisk ris

Persisk ris

Lær hvordan du lager persisk ris med denne enkle og autentiske oppskriften. Perfekt for en smakfull hovedrett eller tilbehør.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 50 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 1. 2 kopper basmatiris
  • 2. 3 teskjeer kosher salt, delt
  • 3. En klype safrantråder
  • 4. 2 kopper naturell helmelk yoghurt
  • 5. 3 spiseskjeer usaltet smør

Fremgangsmåte

  1. 11. Legg risen i en middels stor kjele; tilsett 2 teskjeer salt og kaldt vann slik at det dekker med 5 cm. Kok opp over middels varme; skru ned varmen og la det småkoke i 5 minutter. Sil av risen, og spar ¾ kopp kokevann. Legg safran og ½ kopp av kokevannet i en liten bolle; la safranen mykne i 5 minutter. Ha yoghurt i en middels stor bolle og rør inn resten av saltet og safranvannet. Tilsett risen og rør godt slik at den blir dekket. Smelt smør i en stor, dyp, non-stick stekepanne over middels varme; sirkuler for å dekke bunnen og sidene av pannen. Tilsett risen, og form den litt opp i midten. Stikk 6-7 hull i risen med enden av en tresleiv. Dekk med aluminiumsfolie, deretter med lokk. La det koke, og roter pannen over varmekilden for jevn koking, i 10 minutter (rør ikke). Skru ned varmen til lav; la det koke videre, og tilsett mer av det reserverte kokevannet med en spiseskje om nødvendig, hvis risen ikke er ferdig kokt når vannet har fordampet, til en gyllenbrun skorpe har dannet seg på bunnen av risen, i 20-25 minutter. Fjern lokk og folie; snu en tallerken opp ned over pannen. Bruk ovnsvotter og snu forsiktig risen over på tallerkenen; bruk en varmebestandig slikkepott for å fjerne eventuell skorpe som er igjen i pannen.
  2. 22. Legg risen i en middels stor kjele; tilsett 2 teskjeer salt og kaldt vann slik at det dekker med 5 cm. Kok opp over middels varme; skru ned varmen og la det småkoke i 5 minutter. Sil av risen, og spar ¾ kopp kokevann.
  3. 33. Legg safran og ½ kopp av kokevannet i en liten bolle; la safranen mykne i 5 minutter. Ha yoghurt i en middels stor bolle og rør inn resten av saltet og safranvannet. Tilsett risen og rør godt slik at den blir dekket.
  4. 44. Smelt smør i en stor, dyp, non-stick stekepanne over middels varme; sirkuler for å dekke bunnen og sidene av pannen. Tilsett risen, og form den litt opp i midten. Stikk 6-7 hull i risen med enden av en tresleiv. Dekk med aluminiumsfolie, deretter med lokk. La det koke, og roter pannen over varmekilden for jevn koking, i 10 minutter (rør ikke). Skru ned varmen til lav; la det koke videre, og tilsett mer av det reserverte kokevannet med en spiseskje om nødvendig, hvis risen ikke er ferdig kokt når vannet har fordampet, til en gyllenbrun skorpe har dannet seg på bunnen av risen, i 20-25 minutter.
  5. 55. Fjern lokk og folie; snu en tallerken opp ned over pannen. Bruk ovnsvotter og snu forsiktig risen over på tallerkenen; bruk en varmebestandig slikkepott for å fjerne eventuell skorpe som er igjen i pannen.