Chili con Carne
Lær hvordan du lager chili con carne med denne enkle oppskriften. Perfekt for en varmende middag på vinteren eller helårskos.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 4 ss matolje, delt
- 1,8 kg godt trimmet, benfri storfekjøtt (fra ca. 2,3 kg), skåret i 1,5 cm terninger
- 2 mellomstore løk, hakket
- 1 hvitløkshode (ca. 15 fedd), skrelt og hakket
- 1/2 kopp malt ancho-chili
- 2 ss malt spisskummen
- 1/2 ts malt allehånde
- 1/4 ts malt kanel
- 1/4 ts malt nellik
- 1 flaske (340 ml) mørk øl
- 1 boks (800 g) hakkede tomater i juice
- 2 ts tørket oregano
- 2 ts grovt kosher-salt
- 2 ss tomatpuré
- 3 ss masa (mais tortillas-mel)
- Grovt revet skarp cheddarost
- Hakket grønn og/eller rød løk
- Hakket fersk koriander
- Hakkede ferske tomater (valgfritt)
- Rømme (valgfritt)
- Ingrediensinfo: Malt ancho-chili fås i krydderavdelingen i supermarkeder og på latinamerikanske markeder. Masa (eller masa harina) selges i supermarkeder og latinamerikanske markeder.
Fremgangsmåte
- 1Varm opp 1 spiseskje olje i en stor gryte på middels høy varme. Tilsett en tredjedel av storfekjøttet; strø over salt. Kok til det er brunt, rør av og til, ca. 3 minutter. Bruk en hullsleiv til å overføre storfekjøttet til en stor bolle. Gjenta to ganger med 2 spiseskjeer olje og resten av storfekjøttet. Reduser varmen til middels. Tilsett 1 spiseskje olje og løk. Sauter til løken er myk, ca. 8–10 minutter. Tilsett hvitløk; rør i 2 minutter. Tilsett malt anchos, spisskummen, allehånde, kanel og nellik; rør til det dufter, ca. 1 minutt. Hell i øl; rør i 1 minutt, og skrap opp brune biter fra bunnen av gryten. Legg storfekjøttet og saften tilbake i gryten. Tilsett tomater med juice, 2 kopper vann, oregano og 2 teskjeer grovt salt. Kok opp chilien. Skru ned varmen til lav, dekk til med lokk som er litt på gløtt, og la det småkoke forsiktig til storfekjøttet er akkurat mørt, 1 ¾ til 2 timer. La det avkjøle i 1 time, deretter avkjøl uten lokk til det er kaldt. Dekk til og la det stå i kjøleskapet over natten. Skjær av fettet fra chilien. La chilien småkoke igjen på middels varme. Rør inn tomatpuré. Strø over masa; rør for å blande. La det småkoke uten lokk til det tykner og storfekjøttet er veldig mørt, rør ofte og tilsett mer vann i ¼ kopper av gangen hvis det blir for tykt, ca. 30 minutter. Fordel chilien i boller. Topp med garnityr og server.
- 2Varm opp 1 spiseskje olje i en stor gryte på middels høy varme. Tilsett en tredjedel av storfekjøttet; strø over salt. Kok til det er brunt, rør av og til, ca. 3 minutter. Bruk en hullsleiv til å overføre storfekjøttet til en stor bolle. Gjenta to ganger med 2 spiseskjeer olje og resten av storfekjøttet.
- 3Reduser varmen til middels. Tilsett 1 spiseskje olje og løk. Sauter til løken er myk, ca. 8–10 minutter. Tilsett hvitløk; rør i 2 minutter. Tilsett malt anchos, spisskummen, allehånde, kanel og nellik; rør til det dufter, ca. 1 minutt. Hell i øl; rør i 1 minutt, og skrap opp brune biter fra bunnen av gryten. Legg storfekjøttet og saften tilbake i gryten. Tilsett tomater med juice, 2 kopper vann, oregano og 2 teskjeer grovt salt. Kok opp chilien. Skru ned varmen til lav, dekk til med lokk som er litt på gløtt, og la det småkoke forsiktig til storfekjøttet er akkurat mørt, 1 ¾ til 2 timer. La det avkjøle i 1 time, deretter avkjøl uten lokk til det er kaldt. Dekk til og la det stå i kjøleskapet over natten.
- 4Skjær av fettet fra chilien. La chilien småkoke igjen på middels varme. Rør inn tomatpuré. Strø over masa; rør for å blande. La det småkoke uten lokk til det tykner og storfekjøttet er veldig mørt, rør ofte og tilsett mer vann i ¼ kopper av gangen hvis det blir for tykt, ca. 30 minutter.
- 5Fordel chilien i boller. Topp med garnityr og server.