
Sopprisotto
lær hvordan du lager en kremet og smakfull mushroom risotto. perfekt for en varmende middag eller helgekomfortmat.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 35 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett
Ingredienser
- 1. 1 oz (28 g) tørkede porcini (1 kopp)
- 2. 3 ¾ kopper varmt vann
- 3. 5 ¼ kopper redusert-salt kyllingkraft (42 fl oz)
- 4. 1 spiseskje soyasaus
- 5. 1 spiseskje olivenolje
- 6. ¾ stykke (6 spiseskjeer) usaltet smør
- 7. 1 liten løk, finhakket (1 kopp)
- 8. 2 hvitløksfedd, finhakket
- 9. ¾ lb ferske cremini-sopp, trimmet og tynnhakket
- 10. 1 lb Arborio-ris (2 ⅓ kopper)
- 11. 2/3 kopp tørr hvitvin
- 12. 1 oz finrevet Parmigiano-Reggiano (½ kopp)
- 13. 1 teskje salt
- 14. ½ teskje svart pepper
- 15. ¼ kopp hakket fersk flatbladpersille
- 16. Spesialutstyr: bakepapir (dersom noe av risottoen skal brukes til en annen oppskrift)
- 17. Pynt: revet Parmigiano-Reggiano
Fremgangsmåte
- 11. Bløtlegg porcini i 1 1/2 kopper varmt vann i en bolle til de er myke, ca. 20 minutter. Løft porcini opp, klem ut væsken tilbake i bollen. Skyll for å fjerne eventuelt grus og hakk grovt. Sil væsken fra bløtleggingen gjennom en sikt kledd med et kaffefilter eller et fuktet kjøkkenpapir over en kjele på 3 til 4 liter, og tilsett deretter buljong, soyasaus og de resterende 2 1/4 koppene vann i kjelen og la det småkoke. I mellomtiden, varm opp olje med 1 ss smør i en tung kjele på 4 til 5 liter over moderat høy varme til skummet legger seg, og surr løk under omrøring til den akkurat er myk, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og ferske sopp og stek under omrøring til soppen er brunet og alt væsken de avgir er fordampet, ca. 8 minutter. Rør inn porcini og kok, og rør i 1 minutt, deretter tilsett ris og kok, og rør i 1 minutt. Tilsett vin og kok, og rør til væsken er absorbert, ca. 1 minutt. Rør inn 1 kopp av den småkokende buljongen i risen og kok, og rør konstant mens du holder det på en sterk småkoking, til væsken er absorbert. Fortsett å koke og tilsette buljong, ca. 1 kopp av gangen, og rør hyppig, og la hver tilsetning bli absorbert før du tilsetter neste, til risen er mør, kremete og fortsatt al dente, 18 til 20 minutter. Tynn ut med litt av den resterende buljongen om nødvendig. (Du vil ha omtrent 1 kopp igjen.) Ta av varmen. Rør inn ost, salt, pepper og de resterende 5 ss smør til smøret er smeltet. Hvis du skal reservere noe av risottoen til å lage en av de følgende oppskriftene, sett til side 3 kopper og la det avkjøle til romtemperatur, deretter kjøl ned, dekket med plastfolie. Rør inn persille i resten av risottoen og server umiddelbart.
- 22. Bløtlegg porcini i 1 1/2 kopper varmt vann i en bolle til de er myke, ca. 20 minutter. Løft porcini opp, klem ut væsken tilbake i bollen. Skyll for å fjerne eventuelt grus og hakk grovt. Sil væsken fra bløtleggingen gjennom en sikt kledd med et kaffefilter eller et fuktet kjøkkenpapir over en kjele på 3 til 4 liter, og tilsett deretter buljong, soyasaus og de resterende 2 1/4 koppene vann i kjelen og la det småkoke.
- 33. I mellomtiden, varm opp olje med 1 ss smør i en tung kjele på 4 til 5 liter over moderat høy varme til skummet legger seg, og surr løk under omrøring til den akkurat er myk, ca. 5 minutter. Tilsett hvitløk og ferske sopp og stek under omrøring til soppen er brunet og alt væsken de avgir er fordampet, ca. 8 minutter. Rør inn porcini og kok, og rør i 1 minutt, deretter tilsett ris og kok, og rør i 1 minutt. Tilsett vin og kok, og rør til væsken er absorbert, ca. 1 minutt.
- 44. Rør inn 1 kopp av den småkokende buljongen i risen og kok, og rør konstant mens du holder det på en sterk småkoking, til væsken er absorbert. Fortsett å koke og tilsette buljong, ca. 1 kopp av gangen, og rør hyppig, og la hver tilsetning bli absorbert før du tilsetter neste, til risen er mør, kremete og fortsatt al dente, 18 til 20 minutter. Tynn ut med litt av den resterende buljongen om nødvendig. (Du vil ha omtrent 1 kopp igjen.) Ta av varmen. Rør inn ost, salt, pepper og de resterende 5 ss smør til smøret er smeltet.
- 55. Hvis du skal reservere noe av risottoen til å lage en av de følgende oppskriftene, sett til side 3 kopper og la det avkjøle til romtemperatur, deretter kjøl ned, dekket med plastfolie.
- 66. Rør inn persille i resten av risottoen og server umiddelbart.