Sitron- og myntebraiserte artisjokker
Lær hvordan du lager deilige sitron- og myntbraiserte artisjokker. En enkel og smakfull forrett som passer til alle anledninger.
Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 45 minutter
Porsjoner: 4
forrett
Ingredienser
- 1. 1. 2 sitroner, delt i to
- 2. 8 store artisjokker med lange stilker
- 3. 1/4 kopp fersk sitronsaft
- 4. 3 kopper vann
- 5. 1/3 kopp ekstra jomfru olivenolje
- 6. 5 spiseskjeer hakket mynte, delt
- 7. 3 hvitløksfedd, finhakket
Fremgangsmåte
- 11. Press saften av 2 sitronhalvdelinger ned i en stor bolle med kaldt vann. Kutt av den øverste tomme tomme av en artisjokk og bøy tilbake de ytre bladene til de knekker av nær bunnen (hold stilken på). Kast flere lag med blader på samme måte til du når de bleke gule bladene. Kutt av de gjenværende bladene 1/2 tomme over toppen av artisjokkens bunn med en skarp kniv, og trekk ut de lilla bladene og skrap ut den hårete midten med en melonkuleutskjærer. Trim de mørkegrønne, fibrøse delene fra bunnen og sidene av artisjokken. Trim en tynn skive fra stilkenden, og trim sidene av stilken ned til den bleke grønne kjernen. Gni de kuttede overflatene med sitronhalvdelene, og legg deretter artisjokkene i sitronvannet. Trim de resterende artisjokkene på samme måte. Bland sitronsaft, vann (3 kopper), olje, 3 spiseskjeer mynte, hvitløk og 1 teskje salt i en tykk gryte på 4 til 5 liter (bred nok til å romme artisjokkene i ett lag med stilkene pekende oppover), og la det småkoke. Stå artisjokkene med stilkenden opp i væsken, og dekk til med et rundt ark med bakepapir. La det småkoke, dekket med bakepapir og lokk, til de er akkurat møre når bunnen av artisjokken stikkes med en kniv, ca. 25–30 minutter. Overfør artisjokkene med en hullsleiv til en flat serveringsskål. Kok opp kokevæsken til den er redusert til omtrent 1/2 kopp, ca. 20 minutter. I løpet av de siste 2 minuttene av kokingen, visp væsken til den emulgerer. Hell over artisjokkene og dryss med de resterende 2 spiseskjeene mynte.
- 22. Press saften av 2 sitronhalvdelinger ned i en stor bolle med kaldt vann.
- 33. Kutt av den øverste tomme tomme av en artisjokk og bøy tilbake de ytre bladene til de knekker av nær bunnen (hold stilken på). Kast flere lag med blader på samme måte til du når de bleke gule bladene.
- 44. Kutt av de gjenværende bladene 1/2 tomme over toppen av artisjokkens bunn med en skarp kniv, og trekk ut de lilla bladene og skrap ut den hårete midten med en melonkuleutskjærer. Trim de mørkegrønne, fibrøse delene fra bunnen og sidene av artisjokken.
- 55. Trim en tynn skive fra stilkenden, og trim sidene av stilken ned til den bleke grønne kjernen. Gni de kuttede overflatene med sitronhalvdelene, og legg deretter artisjokkene i sitronvannet.
- 66. Trim de resterende artisjokkene på samme måte.
- 77. Bland sitronsaft, vann (3 kopper), olje, 3 spiseskjeer mynte, hvitløk og 1 teskje salt i en tykk gryte på 4 til 5 liter (bred nok til å romme artisjokkene i ett lag med stilkene pekende oppover), og la det småkoke.
- 88. Stå artisjokkene med stilkenden opp i væsken, og dekk til med et rundt ark med bakepapir. La det småkoke, dekket med bakepapir og lokk, til de er akkurat møre når bunnen av artisjokken stikkes med en kniv, ca. 25–30 minutter.
- 99. Overfør artisjokkene med en hullsleiv til en flat serveringsskål. Kok opp kokevæsken til den er redusert til omtrent 1/2 kopp, ca. 20 minutter. I løpet av de siste 2 minuttene av kokingen, visp væsken til den emulgerer. Hell over artisjokkene og dryss med de resterende 2 spiseskjeene mynte.
- 1010. Hva å drikke: Yarden Galilea Cabernet Sauvignon '05
- 1111. Yarden Galilea Cabernet Sauvignon '05


