Kraftig oksebuljong med gulrot

Kraftig oksebuljong med gulrot

Lær hvordan du lager en rik og smakfull oksebuljong med gulrot. En enkel oppskrift som gir dyp smak til dine retter.

Vær den første til å vurdere denne oppskriften!
Vanskelighetsgrad: middels
Total tid: 135 minutter
Porsjoner: 4
hovedrett

Ingredienser

  • 1. 4 pund kortribbe eller flanken
  • 2. 2 pund kjøttfulle storfeben
  • 3. 2 løk, uten skrell, delt i fire
  • 4. 2 selleristenger, delt i fire
  • 5. 2 gulrøtter, én delt i fire og én skåret i 1/4-tommers terninger
  • 6. 4 ferske persillekvister (uten blader)
  • 7. 1 fersk timiankvist
  • 8. 1 tyrkisk eller 1/2 californisk laurbærblad
  • 9. 4 hele pepperkorn
  • 10. 14 kopper vann
  • 11. 1 1/2 teskje salt
  • 12. Spesialutstyr: osteklede; kjøkkenstrikk; 12 demitasse- eller espressokopper

Fremgangsmåte

  1. 1Du er en ekspert i norsk grammatikk og oversetter til flytende, korrekt norsk, fra alle språk. Behold alle linjeskift og punktsetting.
  2. 21. Sett ovnracket i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm ovnen til 230°C. Fordel short ribs, lår, løk, selleri og kvartede gulrøtter i en stor ildfast stekepanne og stek, vend av og til, til de er godt brune, ca. 1 time. Pakk persille, timian, laurbærblad og pepperkorn inn i osteklede og knyt det sammen til en bunt med hyssing for å lage en bouquet garni. Overfør kjøttet (med bein) og de stekte grønnsakene til en stor gryte på 6–8 liter, og tilsett 12 kopper vann, salt og bouquet garni. Plasser stekepannen over to kokeplater, og tilsett deretter de resterende 2 koppene vann. Deglaser pannen ved å koke opp, røre og skrape opp de brune bitene, i 1 minutt. Hell deglaseringsvæsken over i gryten, og kok opp, fjern skum. Skru ned varmen til lav og la det småkoke forsiktig, uten lokk, til væsken er redusert til omtrent 5 kopper, ca. 7–8 timer. Overfør blandingen til en bolle og avkjøl helt, uten lokk, i ca. 1 time, før den settes i kjøleskapet, dekket, i minst 8 timer. Fjern fett. Varm opp blandingen i en ren gryte over moderat varme til den er varm. Kast storfeshankene (kjøttet og beina), og overfør short ribs til et serveringsfat. Når de er avkjølt nok til å håndteres, fjern bein og fett. Finhakk short ribs og sett til side til terrinen. Hvis kjøttet ikke skal brukes innen 1 time, oppbevar det kjølig, dekket. Sil kraften gjennom en sil med osteklede og fjern eventuelt gjenværende fett. Kok opp kraften og smak til med salt.
  3. 32. Sett ovnracket i den nederste tredjedelen av ovnen og forvarm ovnen til 230°C.
  4. 43. Fordel short ribs, lår, løk, selleri og kvartede gulrøtter i en stor ildfast stekepanne og stek, vend av og til, til de er godt brune, ca. 1 time.
  5. 54. Pakk persille, timian, laurbærblad og pepperkorn inn i osteklede og knyt det sammen til en bunt med hyssing for å lage en bouquet garni.
  6. 65. Overfør kjøttet (med bein) og de stekte grønnsakene til en stor gryte på 6–8 liter, og tilsett 12 kopper vann, salt og bouquet garni. Plasser stekepannen over to kokeplater, og tilsett deretter de resterende 2 koppene vann. Deglaser pannen ved å koke opp, røre og skrape opp de brune bitene, i 1 minutt. Hell deglaseringsvæsken over i gryten, og kok opp, fjern skum. Skru ned varmen til lav og la det småkoke forsiktig, uten lokk, til væsken er redusert til ca. 5 kopper, ca. 7–8 timer.
  7. 76. Overfør blandingen til en bolle og avkjøl helt, uten lokk, i ca. 1 time, før den settes i kjøleskapet, dekket, i minst 8 timer.
  8. 87. Fjern fett. Varm opp blandingen i en ren gryte over moderat varme til den er varm. Kast storfeshankene (kjøttet og beina), og overfør short ribs til et serveringsfat. Når de er avkjølt nok til å håndteres, fjern bein og fett. Finhakk short ribs og sett til side til terrinen. Hvis kjøttet ikke skal brukes innen 1 time, oppbevar det kjølig, dekket. Sil kraften gjennom en sil med osteklede og fjern eventuelt gjenværende fett. Kok opp kraften og smak til med salt.
  9. 98. Kok opp terningene av gulrot i en liten kjele med kokende, saltet vann til de er akkurat møre, ca. 4 minutter. Sil av i en sil og fordel i små kopper, og hell over kraften.